Átszervezik a belügyi szerveket: a csendőrséggel kezdik

A belügyminisztérium átszervezése hatékonyabbá fogja tenni az intézmény tevékenységét, a magas bérekkel járó vezetőségi állások megszüntetésével pedig pénzt fognak megtakarítani más költségekre – jelentette ki hétfőn Marcel Vela tárcavezető.

A miniszter elmondta: a csendőrség vezetősége egyetértett azzal, hogy a határrendészet mintájára szervezzék át az intézményt, azaz egy-egy regionális parancsnokság alatt tömörítsenek több jelenlegi területi parancsokságot. Ezzel hatékonyabbá válik a kommunikáció és a bevetések megszervezése – tette hozzá.

„A minisztérium számára az előnyt az jelenti, hogy megszűnnek bizonyos, nagyon magas fizetésekkel járó állások, és a megmaradó összegeket másra lehet költeni, például a rendőrök felszerelésére vagy bizonyos felszerelések korszerűsítésére” – nyilatkozta Marcel Vela. Hangsúlyozta, azért van szükség a tevékenység hatékonyabbá tételére, hogy nőjön az állampolgárok bizalma a belügyi szervek iránt.

A miniszter nem akarta elárulni, hogyan képzeli el az átszervezést, hogy ne befolyásolja az illető intézmények döntését. Kifejtette, ezt majd akkor teszi meg, amikor minden alárendelt szerv elküldi a javaslatát és összegzik azokat. Nyomatékosította azonban, hogy jelenleg a kommunikáció nagyon nehézkes, tekintve, hogy a minisztériumnak alárendelt intézmények még az 1968-as közigazgatási reform megszabta keretek között működnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?