FRISSÍTVE – Feloldják a tavaly augusztusi csendőri beavatkozás ügyének titkosítását

FRISSÍTVE: A héten feloldják a titkosítását a 2018. augusztus 10-i tüntetésen lezajlott csendőri beavatkozás dossziéjának – jelentette ki Marcel Vela belügyminiszter.

Ez legkésőbb péntekig megtörténik – nyilatkozta a belügyminiszter szerdán, az Europa FM rádióban. Leszögezte, nem tud pontos időpontot mondani, mert más intézményekkel is kommunikálnia kell a titkosság feloldásának jóváhagyása érdekében.

„Meggyőződésem, hogy nagyon hamar megkapjuk a választ, ez órák, nem napok kérdése” – szögezte le Vela.

Amint ez megtörténik, azonnal sajtóközleményt adnak ki a témában, ismertetve a jelentés részleteit, az események sorát és az intézmények részvételét az ügyben.

Mint emlékezetes, a múlt nyáron a Nyugat-Európában élő és dolgozó román diaszpóra-közösségek nevében szerveztek tüntetést a fő kormányerőt alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) igazságügyi törvénymódosításai ellen. A 40 ezresre duzzadt tömeget a csendőrség könnygázzal és vízágyúval feloszlatta. A demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani. A tüntetés után több mint 700 feljelentés érkezett a csendőrség ellen.

Idén júliusban a katonai ügyészség áthárította az illetékességet a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnek (DIICOT) a tüntetésen elrendelt tömegoszlatással kapcsolatos nyomozás ügyében. Azzal magyarázták a DIICOT illetékességét, hogy a vizsgált tettek az alkotmányos rend elleni bűncselekmények kategóriájába sorolhatók.

FRISSÍTÉS: Az augusztus 10-i eseményekkel kapcsolatos jelentés nyilvánosságra hozatalát kérte Ludovic Orban kormányfő is. A szerdai kormányülés elején a miniszterelnök felszólította a belügyi tárca vezetőjét, hogy a jelentés titkosságának feloldása után ismertesse a közvéleménnyel a dokumentum tartalmát.

Kapcsolódók

Kimaradt?