FRISSÍTVE – Kormányellenes tiltakozás a tömegoszlatásba torkollott tüntetés évfordulóján

FRISSÍTVE: A tavalyi augusztus 10-i, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciójának büntetőjogi politikája ellen szervezett, végül erőszakos tömegoszlatásba torkolló tiltakozás évfordulója alkalmából nagyszabású tüntetést szerveznek szombaton Bukarestben. A tavalyi tüntetéshez képest az idei békésen, komoly incidensek nélkül zajlott. 22 óra után a több mint húszezres tömeg oszolni kezdett a fővárosban. A tüntetők többször megemlékeztek a caracali tragédia tizenéves áldozatairól, mécseseket gyújtottak. Bukarest mellett más nagyvárosokban is utcára vonultak. FRISSÍTÉS1: Egy férfit előállítottak, amiért kés volt nála, hat személy orvosi ellátásra szorult. FRISSÍTÉS2: Este nyolckor megközelítette a 10 ezret a tömeg létszáma. FRISSÍTÉS3: A tüntetés elvileg 22 óra 15 percig tart. FRISSÍTÉS4: Már csak pár ezren maradtak a kormány épülete előtt, a tüntetés békésen zajlott. 

A tiltakozó megmozdulás főszervezője a bukaresti polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint Tomescu Tommy Joul, a külföldön élő román állampolgárok civil csoportjának képviselője. A rendezvényre a Facebookon toborozzák a résztvevőket. A tüntetés a Victoriei-téren zajlik majd, és 250 ezer résztvevőre számítanak a szervezők.

Ugyanakkor az ország több nagyvárosában, sőt, román közösségek által nagy számban lakott külföldi városokban is tüntetésekre készülnek szombaton.

A fővárosi csendőrség felhívást intézett a szombati megmozdulásra készülő polgárokhoz, arra kérve őket, hogy ne vigyenek magukkal nagy csomagot, és távolodjanak el azoktól a személyektől vagy csoportoktól, akik szemmel láthatólag zavarkeltési szándékkal vesznek részt a tüntetésen.

A hírtelevíziók kora délutántól „hangoltak” az eseményre, de a várt nagy tömeg helyett csak néhány maroknyi ember lézeng egyelőre a téren. A kiküldött tudósítók és a stúdiómeghívottak jobb híján a tavaly történtek felelevenítésével és elemzésével próbálták érdekfeszítőbbé tenni a látszólag unalomba sodródó tüntetést.

 

A szervezők szerint este hét óra tájban kezd gyűlni majd a nagyobb tömeg. Több ellenzéki politikus is bejelentette, hogy részt vesz a tüntetésen.

Kés volt egy tüntetőnél

A csendőrök és a rendőrök szűrőket állítottak fel a térre vezető útvonalakon. A szűrópróbaszerűen végzett motozások során egy férfinél kést találtak, akit előállítottak tiltott fegyverviselésért.

Rajta kívül még másik három személyt állítottak elő, mert szidat a rendfenntartókat, vagy inzultálta őket.

A nagy meleg miatt eddig hat személy szorult orvosi ellátásra – közölte a katasutrófavédelem.

A tüntetők a tavalyi karhatalmi erőszak kitervelőinek és végrehajtóinak felelősségre vonását és a Viorica Dăncilă vezette szociálliberális kormány távozását követelik.

A résztvevők egyebek között „Bűnözők nélküli közéletet", „A korrupció öl", „Börtönbe veletek" feliratú táblákat emelnek a magasba. A tüntetők az utóbbi évek ellenzéki megmozdulásairól ismert korrupcióellenes jelszavakat skandálják.

A téren mécseseket gyújtottak a caracali gyilkos tizenéves áldozatai emlékére, akiknek a haláláért a közvélemény a hatóságokat tette felelőssé.

A demonstráció első órájában rendbontás nem történt, a folyamatosan gyülekező, békésen tüntető résztvevők számát több ezerre becsülték a román hírforrások.

Kerülni akarják az erőszakot

Mind a szervezők, mind a karhatalom viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy kerülni akarják az erőszakot. Gabriela Firea szociáldemokrata párti főpolgármester jóindulatának jeleként tízezer ásványvizes palackot, négyezer liter ivóvizet küldött a szociális szolgálat tartalékaiból a rekkenő hőségben összesereglett tüntetőknek, a kormányszékház előtti Victoria téren pedig száz mobilvécét is elhelyeztek.

A tavalyi első alkalommal ellentétben a szombati demonstráción már nem feltétlenül a diaszpóra a főszereplő: az immár szimbolikus jelentéssel bíró augusztus 10-i dátum a PSD–ALDE kormánykoalícióval elégedetlen – az országban vagy külföldön élő – ellenzéki érzelmű polgárok nagygyűlésének előre kijelölt alkalmává vált.

Az este nyolc órai becslések sezrint 8500-10000 lehet a tüntetők száma.

A tüntetés elvileg 22 óra 15 percig tart

Este kilenc órakor körülbelül húszezren tüntettek Bukarestben, a kormány épülete előtt. Komolyabb incidensekről eddig nincs hír, a csendőrség szinte óránként rövid sajtótájékoztatón számol be a történésekről. 

A szervezők korábbi közlése szerint a megmozdulás negyed tizenegyig tart, a hatóságok eddig engedélyezték ugyanis az eseményt a szervezők kérésére. A csendőrök a környéken maradnak, amíg a tömeg eloszlik a térről. 

A román sajtó beszámolói szerint pár száz tüntető gyűlt össze szombat este Kolozsváron, Iași-ban és Nagyszebenben is. A Caracalban eltűnt és a jelek szerint meggyilkolt Alexandra nevét kiabálták, valamint a kormány lemondását kérték. A román nemzeti zászlót és az Európai Unió zászlaját tartották a magasba. 

„Nem akarunk incidenseket”

A csendőrök által kora délután felállított biztonsági kerítést az esti órákban ismét elmozdították a kormány székhelyének irányába, az épület előtt csendőrségi kordon áll. A csendőrségi erőket ugyanakkor megerősítették azon a környéken. 

Georgian Enache, a Román Csendőrség szóvivője korábban kijelentette, mindeddig nem történtek súlyos incidensek. 

A csendőrség által felállított szűrőpontokban két személyt füleltek le, akiknél kés volt, illetve egy harmadikat, akinél pirotechnikai eszközöket találtak. Egy másik személyre, aki súlyosabb vitába keveredett a rend őreivel, bírságot róttak ki. 

Georgian Enache, a Román Csendőrség szóvivője szombat este leszögezte, azért vitték arébb a biztonsági kerítést, amely körülzárta a tüntetési területet, mert nagyobb térre volt szükség, tekintve, hogy a Victoriei téren a becslések szerint 24 ezer személy tartózkodott. „Nem akartunk incidenseket, így megnagyobbítottuk a teret” – magyarázta Georgian Enache. A kerítést azonban nem mozdítják tovább, mivel az már a kormány épülete előtti járdánál húzódik. 

A rendfenntartó erők száma a tüntetők számával arányosan nőtt a nap folyamán. Georgian Enache arra biztatta az állampolgárokat, hogy minden esetleges incidenst jelezzenek a rendfenntartó erőknek, és ne bonyolódjanak konfliktusokba.

A katasztrófavédelem képviselői tájékoztattak, hogy a nap folyamán 11 személy szorult orvosi ellátásra, mindannyian a nagy hőség miatt.

Elkezdett oszolni a tömeg

A tömeg tíz óra után elkezdett oszolni, már csak pár ezren maradtak a kormány épülete előtt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?