„Nagytakarítást” ígért a miniszterelnök a prefektúrákon és az állami hivatalokban

A kormány sürgősségi rendelettel döntött szerdán a minisztériumok átcsoportosításáról – jelentette be Ionel Dancă kabinetigazgató. Az új struktúra szerint a kormány 16 minisztériumból áll az eddigi 25 helyett.

Dancă elmondta: döntöttek többek között arról is, hogy a kormányfőtitkárságtól a pénzügyminisztérium alárendeltségébe kerül át a szerencsejátékok országos ügynöksége, illetve a pénzmosás elleni hivatal is, a lottótársaságot pedig a gazdasági minisztériumhoz helyezik át. A gazdasági és üzleti környezetért felelős minisztériumban összevonják a kis- és középvállalatokért felelős, a turisztikai és az energiaügyi minisztériumokat, amelyeket felszámolnak.

Hozzátette: a minisztériumokat többlépcsős ellenőrzésnek vetik alá. A kabinetfőnök rámutatott: a miniszterek azt követően nevezhetnek ki, vagy hívhatnak vissza tisztségviselőket, hogy a fenti kormányrendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Ludovic Orban egyébként azt üzente szerdán a kabinet tagjainak, hogy csak hozzáértő embereket tartsanak meg a minisztériumokban, és rámutatott, nagyon fontos elkezdeni „a takarítást a közintézményekben”.

„Kezdjék el a könyvvizsgálatot és készüljenek fel új kormányhatározatok meghozására a minisztériumok átszervezését illetően. Csökkentsék a struktúrákat, csak a kompetens embereket tartsák meg, azokat, akik elköteleződnek a közérdek mellett, akik velünk együtt részt akarnak venni a kormányprogram megvalósításában. Aki lusta, aki hozzászokott ahhoz, hogy megkapja a fizetését anélkül, hogy valamit is tenne érte, annak előbb-utóbb távoznia kell” – mondta Orban.

Felszólította a minisztereket, hogy állítsanak le minden, a Dăncilă-kormány által az utolsó száz méteren kiírt versenyvizsgát, amelyekkel például konzulokat és nagyköveteket neveztek ki.

Nyilvános köztisztviselői vizsgát szeretne a kormányfő

Ludovic Orban megváltoztatná a köztisztségek elfoglalásához szükséges vizsgáztatás módszertanát is. A miniszterelnök úgy véli, a szóbeli vizsgát az érettségi mintájára, videokamerák előtt kellene tartani. Szerinte el kell mozdítani a közigazgatásból a volt kormánypárt embereit, és hozzáértő személyeket alkalmazni, átlátható vizsgafolyamat révén.

„Már most felhívom minden vezető tisztségben lévő PSD-s figyelmét, hogy ugyanazt a választ fogják kapni, éspedig, hogy csomagolhatnak, és ha van bennük egy szemernyi büszkeség, adják be lemondásukat. Ha nem mondanak le, akkor majd aláírom az elbocsátásukról rendelkező határozatot” – mondta a miniszterelnök.

Ludovic Orban vezetőségcserét helyezett kilátásba az adóhatóság (ANAF) élén, és bejelentette az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság elnöke, Ion Ghizdeanu leváltását. Azt is közölte: le fogja váltani a szociáldemokrata párti prefektusokat és alprefektusokat. „Ezek inkább beteget jelentenek, hogy ne lehessen meneszteni őket” – jegyezte meg Orban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?