Sajtóértesülések: kihallgatják a Floreasca kórház több rezidens orvosát és ápolóját

Tanúként hallgatja ki a bukaresti rendőrség a Floreasca kórház több rezidens orvosát és asszisztensét a műtőasztalon megégett páciens ügyében – közölték az Agerpres hírügynökséggel a nyomozáshoz közel álló források.

Mint ismert, az Állami Egészségügyi Felügyelet az incidens miatt összesen 30 000 lejes bírsággal sújtotta a Floreasca kórházat és a teljes műtőcsapatot, Mircea Beuran orvosprofesszort pedig leváltották a kórház sebészeti részlegének éléről.

Az ügyben az egészségügyi minisztérium is kivizsgálásba kezdett, ennek eredményeit Victor Costache tárcavezető kedden ismertette. Rámutatott, az ügyeletes főorvosok közül egyik sem tartózkodott a műtőben annál a műtétnél, amelynek során a páciens égési sérüléseket szenvedett.

A miniszter azt mondta, a műtétet megelőző éjszaka a páciens vérezni kezdett, állapota rosszabbra fordult, de csak reggel 9 órakor műtötték meg. A beavatkozást egy rezidens orvos kezdte el, majd csatlakozott az otthonról érkező szakorvos, ahelyett, hogy az akkor ügyeletet teljesítő főorvosok közül műtött volna valaki.

Victor Costache rámutatott, hogy a páciens bőrfelületének fertőtlenítésére használt biocid alkalmazása engedélyezett, ezt azonban kizárólag kézfertőtlenítésére használhatja a sebész és a személyzet. A miniszter szerint az országos szinten alkalmazott eljárás értelmében elsődlegesen Betadine-nal fertőtlenítik a bőrfelületet, és amennyiben a beteg allergiás a jódra, klórhexidin-glükonátot használnak. A tárcavezető hozzátette, ez esetben vélhetően tévesen diagnosztizálták a jódallergiát – mert semmi nem utal arra, hogy a beteg valóban allergiás lett volna a jódra –, és a rajta végzett mindkét beavatkozásnál ezt az igen gyúlékony, etanol alapú fertőtlenítőszert használták.

A miniszter ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a műtétről készült jelentésben nem említik meg az incidenst, csak egy ehhez csatolt mellékletben. „Nem utolsósorban a rezidensek csak irányító orvosuk felügyelete alatt vehetnek részt a műtéti beavatkozáson, ami ez esetben nem így történt” – fogalmazott Costache.

A miniszter azt is bejelentette, hogy miután hétfőn a Floreasca kórház menedzsere menesztette Mircea Beuran professzort az egészségügyi intézmény sebészeti részlegének osztályvezető orvosi tisztségéből, kedden a minisztérium keretében működő általános sebészeti bizottság elnöki posztjáról is leváltották.

(Címlapfotó forrása: digi24.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?