Vigyázzunk a Romániában forgalmazott szaloncukrokkal és kalácsokkal

A sok fajta élelmiszer-adalékanyagok mellett igen sok cukrot is tartalmaz a Romániában forgalmazott szaloncukrok többsége – mutatta ki az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (InfoCons).

A fogyasztók érdekeit védő nemkormányzati szervezet nemrégiben összesen 26, Romániában, Magyarországon és Ukrajnában gyártott, idehaza forgalmazott terméket vizsgált meg.

Az InfoCons elnöke, Sorin Merlea ezért mindenkinek azt ajánlja, hogy vásárlás előtt alaposan nézze meg a csomagoláson lévő adatokat, bár az élelmiszereken és a hűsítőkőn a gyártók nem mindig tüntetik fel, hogy a termékek cukortartalma meghaladja-e az engedélyezett uniós szintet. A szakember szerint a legjobb minden esetben olyan szaloncukor mellett dönteni, amely csak kevés cukrot tartalmaz – igaz, ilyet nem mindig találni.

Az InfoCons által megvizsgált szaloncukrokat az Auchan, a Kandia Dulce, az Aquaris Veritas, az ABK Sales és az EMIBA kft forgalmazza. Ezek a termékek megengedhetetlenül sok cukrot tartalmaznak: 10 dekánként 47,1 és 70,3 gramm között, tehát legnagyobbrészt csak cukorból állnak. A vizsgált édességek nagy része citromsavat (E330) tartalmazott, amely kisebesítheti a szájüreget, fekélyeket – aftákat – okozat, a fogak szuvasodásához vezethet, irritálhatja az emésztőrendszert.

Ezen kívül rengeteg élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készülnek, ezeknek legalább kilenc fajtája található bennük. A legtöbbet használt adalékanya az E476-os emulgeálószer, ami tiltott a csecsemők és a kisgyermekek számára. A megvizsgált szaloncukrok közül nyolc termák E1103 adalékanyagot (úgynevezett invertázt) tartalmazott, hét pedig a konzerváláshoz használt E202-t – mindkettő allergiát válthat ki, ezért szintén nem ajánlottak a gyermekek számára.

A fogyasztóvédők számos rendellenességet találtak az Auchan által forgalmazott, tiramisu ízű és kakaóval bevont szaloncukorban, amely két adalékanyagot tartalmazott, akárcsak a kókusz ízű szaloncukorban, továbbá az alma- és fahéj ízű, az ananász- és mangó ízű, meggydarabokat tartalmazó és csokoládébevonatú édességben. Utóbbi három adalékanyagot is tartalmazott. A rum- és kakaóízesítésű szaloncukor ilyen tekintetben még viszonylag jól is vizsgázott, hiszen mindössze egy adalényagot tartalmazott, akárcsak a Five, Golden Nut, Golden Cacao, Almondo, Pistachio típusú.

Az ABK Sales kft által forgalmazott és az AVK cukorgyár által gyártott szaloncukrok, továbbá a cég eper- és mentaízű, illetve tejet tartalmazó termékeiben valamivel kevesebb az adalékanyag, de igen sok cukrot tartalmaznak. Hasonló a helyzet az Emiba kft által gyártott, csokoládé-bevonatú, kókusz ízű, illetve a Gloria típusú szaloncukorral.

De árthatnak az egészségnek a Kandia Dulce termékei is, mindenekelőtt a csokoládé-bevonatú, narancs, sültalma ízű Laura, illetve az ugyancsak csokoládé-bevonatú, kókuszaromájú szaloncukor. Ezek a jelentős cukortalom mellett nagymértékben tartalmaznak E476-os adalékanyagot is.

Ajánlatos tartózkodni az Aquaris Veritas/Choco Pack termékeitől. A kakaós bevonatú, citrom, narancs és málna aromájú zselék, a csokoládé és tejcsokoládéból készült, rummal és vaníliakrémmel ízesített praliné, a kakóbevonatú és eperízű szaloncukrok szintén nagy arányban tartalmaznak E476-os adalékanyagot.

Jó lesz vigyázni az „ünnepi kaláccsal” is

Túl azon, hogy az adalékanyagok károsítják a szervezetet – ezért elsősorban a kisgyermekek számára ártalmasok –, a szaloncukrok túlzott cukortartalma akár cukorbaj kialakulásához is vezethet, hiszen a naponta fogyasztott kenyér, hústermékek és italok is cukrot tartalmaznak. A Romániában forgalmazott élelmiszerek, édességek, hűsítők amúgy is igen cukrot tartalmaznak, ünnepek idején tehát a szervezetünkbe jutó cukor ötszörösen-hatszorosan meghaladhatja a megengedett szintet.

Hasonlóképpen vigyázni kell a kereskedelemben forgalmazott „ünnepi kalácsokkal” is. A húszféle kalácsfajtát elemző InfoCons szakembereinek felmérése szerint a „receptúra” esetükben igen egyszerű: 30 százalék cukor, 4-8 százaléknyi töltelék, 9 féle e-kiegészítő és liszt. Ilyen „recept” alapján készülnek az Auchan, a Lidl, a Cora, a Carrefour, a Boromir, a Vel Pitar, s Grew kft és Bauli áruházakban forgalmazott kalácsok.

Kapcsolódók

Kimaradt?