Az elnök támogatja az orvosok és tanárok nyugdíjkorhatárának 70 évre emelését

Klaus Johannis államfő egyetért azzal, hogy az orvosok és a pedagógusok 70 éves korukig dolgozhassanak – ha akarnak. Az USR törvénymódosító javaslat benyújtására készül, nehogy tanév közben küldjék el a nyugdíjas, helyettesítő tanárokat.

Újságírók előtt az elnök azt mondta, meg kell adni az esélyt a tanároknak és az orvosoknak, hogy minél több ideig dolgozzanak a szakmájukban, a lehetőség azonban opcionális kell legyen, nem szabad kötelezi őket erre.

„Nagyon jó szakembereink vannak, akik a nyugdíjazásuk utáni években is tudnának dolgozni, ugyanakkor hiány van a jól képzett munkaerőből" – érvelt Johannis.

A különnyugdíjak eltörlése kapcsán az államfő azt mondta, ez egyelőre csak egy „médialufi", konkrétum még nem történt semmi.

Állítása szerint jelenleg van még pénz a költségvetésben a különnyugdíjak kifizetésére, a 2020. szeptember elsejétől esedékes 40 százalékos nyugdíjemelés után azonban problémák adódhatnak a következő két évben.

Korábban Csép Andrea Maros megyei parlamenti képviselő a Maszolnak kifejtette: az RMDSZ is támogatja a nyugdíj és az azzal egyidejű közalkalmazotti státus megtiltását, de ennek nem lenne szabad vonatkoznia a tanárokra és az orvosokra, akikre tudásuk és tapasztalatuk miatt a nyugdíjkorhatár után is szükség lehet egy-egy szakterületen. Az RMDSZ azon az állásponton van, hogy a különböző belügyi szervektől korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók ne vállalhassanak munkát közintézménynél, csak a magánszférában, vagy ha mégis közhivatalnoki státust szeretnének, akkor mondjanak le a nyugdíjukról.

USR: törvénymódosítás kell

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint a pedagógusok esetében csak a következő tanévtől alkalmazható a nyugdíj és az állami fizetés halmozását tiltó rendelkezés. Cristina Iurişniţi Beszterce-Naszód megyei parlamenti képviselő erre vonatkozó módosító javaslatot készül benyújtani a 114-es sürgősségi kormányrendelet új változatához.

A törvényhozó egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, nem lenne helyénvaló, hogy a tanév közepén elmozdítsanak állásukból tanárokat, mivel a 114-es sürgősségi rendelet nemrég elfogadott módosítása tiltja a nyugdíj és az állami fizetés halmozását.

„A jelenleg a rendszerben levő pedagógusoknak maradniuk kell, nem lehet tanárok nélkül hagyni teljes osztályokat, és nem lehet hirtelen előteremteni annyi szakképzett embert. Ez nem volt egy felelős döntés, ezért módosító javaslatot nyújtok be. A szakszervezetek is ezt kérték. A jövő tanévtől alkalmazni lehet az intézkedést, de nem tanév közben. Játék közben nem változtatunk a szabályokon" – nyomatékosította.

(Nyitókép: Illusztráció | gds.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?