Összefogtak a szatmáriak: babamentő inkubátorra adományoztak

Rekordnagyságú összeg, 20 000 lejt gyűlt össze a Máltai Szeretetszolgálat ötödik alkalommal szervezett Jótékonysági Estjén, amelyből egy babamentő inkubátort fognak vásárolni a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, azaz a város számára.

Ismét letettek valamit az asztalra a máltaisok, Szatmárnémeti közössége pedig ismét összefogott és melléjük állt – vagyis inkább: természetesen melléjük állt. Ugyanis a szeretetszolgálat tevékenységében nemcsak az elismerésre méltó, ahogy a rászorulóknak a gondját viselik minden nap (és minden éjszaka), de az is, ahogy a kamaszokat – ezeket „a mai fiatalokat”, akiket általános sztereotípia szerint a számítógépen, mobiltelefonon, interneten és közösségi hálókon kívül nem érdekel semmi más – megszólítják, és a több tucatnyi lelkes önkéntesükből összetartó, baráti közösséget kovácsolnak. S nem utolsó sorban az is, hogy amikor kitalálnak valamit, amikor nagy fába vágják fejszéjüket, soha nem önmagukra (szervezetükre) gondolva teszik, hanem céljuk az egész közösség javára válik, legyen szó beteg gyermek műtétjéről, mozgássérült hintáról, vagy babamentő inkubátorról. A szombati Jótékonysági Esten befolyt adományokból a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházat, s ezáltal magát a várost akarják megajándékozni ez utóbbi hiánypótló eszközzel.

„A december minden évben tele van csodával, ahogy érkeznek az ajándékok, úgy továbbítjuk is a legmegfelelőbb kezekbe, az idei legnagyobb ajándékot azonban a városnak szánjuk. Egy olyan hiánypótló eszközt, babamentő inkubátort szeretnénk, amely reményeink szerint életeket ment majd, hiszen semmi nem fontosabb egy emberi életnél. Mondjam úgy, szokás szerint, az egyik ifjúsági gyűlés keretében született meg az ötlet, hiszen amikor adománygyűjtéseink céljaiban gondolkodunk, mindig valami olyasmit akarunk, ami szükséges és ami az egész város, vagy az egész megye hasznára válik, amit bárki bármikor tud használni. A Kossuth-kertben felállított mozgássérült hinta sem volt kis dolog, sem összegileg, sem a megvalósítás időtartamát tekintve, és ez alkalommal sem vágjuk kisebb fába a fejszénket, hiszen egy ilyen babamentő inkubátor, amit a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház javára akarunk, nem olcsó mulatság, 10 000 euróba kerül” – magyarázta az V. Jótékonysági Est célját Hegedüs Gergő, a Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági szervezetének országos vezetője.  

„Hiszünk benne, hogy közös erővel lehetséges” – hangzott a filharmónia ünnepi díszbe öltöztetett, igazi karácsonyi hangulatot árasztó előadótermében a tartalmas és kiemelkedően színvonalas gálaműsor kezdetén, amely szeretettel átkötött, gondosan válogatott ajándék is volt a termet megtöltő szatmáriak számára. A színpadra lépők zöme jól vagy kevésbé jól ismert, de szintén szatmári volt, ugyanis mint Hegedüs Gergő elmondta: ha a kézzel fogható ajándék, a babamentő inkubátor a városnak, a közösségnek szól, akkor a megfoghatatlan is szóljon nekik, megismerve a helyi tehetségeket. Az est vidám hangulatát két színművész, Méhes Kati és Nagy Orbán alapozta meg a Kutyakomédiával, majd a Loga Dance School fiatal táncosai mutatták be tudásukat, különleges hangulatot varázsolt magyar és angol nyelvű dalaival, de a közönséget is megénekeltette a nagyszerű hangú Lyryca Duó, a máltais gálák elmaradhatatlan fellépői, a Joyful Gospel kórus nevükhöz méltóan vidámság-petárdákat lövellt szét a teremben muzsikájukkal, az előadás első részét pedig Brahms Ötödik magyar tánca zárta, Stuts Márk és Kés Ábel előadásában.

A szünetben, akárcsak a gála kezdete előtt, az előcsarnokban kézművesvásár várta az érdeklődőket. A szeretetszolgálat kedvezményezettei által készített, szebbnél szebb és ötletesebb karácsonyi díszek, kellékek közül lehetett választani, felajánlásos alapon, azaz mindenki akkora összeget fizetett egy-egy tárgyért, amennyit gondolt. Ugyancsak az előcsarnokban volt felállítva az adományurna, az itt elhelyezett adományokért cserébe tombolajegyet kaptak a támogatók, s sokan értékes, no meg édes ajándékokkal térhettek haza, hiszen hagyományaik szerint mindenkinek finom mézeskaláccsal köszönték meg, hogy részt vett a gálaesten.

Sokadik alkalommal – és örömmel, hogy ennyi jó szándékú, segíteni akaró ember összegyűlt a jó cél érdekében – lépett a szatmári nagyérdemű elé az egyik legversesebb magyarországi zenekar, a Villon Trió, repertoárjukban előadva azt a dalt is, amely  az egyik Utcazene Fesztiválon született a nagy park egyik padján. Ezt követően a Röpike néptáncosai járták a vajdaszentiványi, mezőségi, szatmári táncokat, hogy csak úgy porzott a pódium, Kocsis Boglárka és Debrendi Katinka népdalcsokrával fűszerezve, összeállításukat pedig a különösen szép, mindenkit megindító, Kodály Zoltán nagyszalontai gyűjtéséből származó betlehemes énekekkel zárták. Nem kevésbé volt lélekmozgató a szatmáriak számára a már szintén jól ismert, budapesti Nemadomfel Együttes, amelynek szólistái kivétel nélkül sérültek, s akik a Villon Trióval közösen varázsoltak igazi koncertbulit az előadóterembe. Egy dal erejéig, Vaszkó Marcsi énekesnő kérésére teljesen elsötétült a terem, csak a mobiltelefonok lámpái világítottak, a kis fényecskéket ugyanis szinte teljes egészében látássérült, blues-hangú előadó is érzékelte. Nem adom fel, szólt az ének, s a biztatás: „Önök se adják fel, mert szép az élet!”

S hogy valóban vannak még csodák, azt mi sem igazolta jobban, minthogy a gála során a szervezők számára is hatalmas meglepetésként rekordösszeg, 20 000 lej gyűlt össze a babamentő inkubátorra.

Kapcsolódók

Kimaradt?