Nemzetközileg körözött csíkszépvízi nőt tartóztattak le Manchesterben

Letartóztattak szerdán az angliai Manchesterben egy román állampolgárságú nőt, aki ellen 2014-től nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, és neve az Európa legkeresettebb szökésben lévő bűnözőinek EUROPOL-listáján is szerepelt – közölte a Román Rendőrség. A csíkszépvízi Enderle Ildikó székelyföldi lányokat kényszerített prostitúcióra.

A közlemény szerint a 43 éves román állampolgár ellen nem kevesebb, mint négy jogerős ítélet született Romániában emberkereskedelemért és bűnszervezet létrehozásáért. A Kovászna megyei törvényszék 5, a Hargita megyei törvényszék 5, a csíkszeredai bíróság 2 és fél, a Maros megyei törvényszék 6 év szabadságvesztésre ítélte. A nő külföldre menekült a börtönbüntetése letöltése elől, ezért nemzetközileg körözték.

A vádak szerint az elítélt 2003 és 2011 között németországi munkahelyet, szállást és étkezést ígért romániai lányoknak. Áldozatai azonban Németország helyett Csehországba kerültek, ahol egy bűnszervezet prostitúcióra kényszerítette őket. A nőnek nyolc bűntársa volt.

Gyermekeik megölésével fenyegette az áldozatait

A rendőrség szerdai közleménye nem nevezte meg a román állampolgárt, ám októberben, amikor a neve felkerült az Európa legkeresettebb szökésben lévő bűnözőinek EUROPOL-listájára, szintén kiadtak egy közleményt. E szerint az elítéltet Enderle Ildikónak hívják, csíkszépvízi lakhelyű és csíkszeredai születésű.

A nő főként gyergyószentmiklósi és marosvásárhelyi lányoknak ígért németországi állást 1000 eurós fizetéssel, étkezés és szállás biztosításával. A végül Csehországba vitt és ott prostitúcióra kényszerített áldozatokat azzal fenyegette: megöleti az otthon hagyott gyerekeiket és felgyújtatja a szüleik házát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?