Márton Áron-emlékérmeket adott át Hargita Megye Tanácsa

Hargita Megye Tanácsa Márton Áron-emlékéremmel tüntette ki keddi rendkívüli tanácsülésén azokat a személyeket, akik szerepet vállaltak az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc erdélyi eseményeiben. A megyei tanács ezzel a kitüntetéssel ismeri el helytállásukat, nemes önfeláldozásukat, határtalan szabadság- és magyarságszeretetüket.  Ugyanezen a napon évértékelőt tartottak a megyei önkormányzat illetékesei és az egyházi vezetők és több egyházi személyiség részesült hasonló díjban.

A csíki Kelemen Csongort, Nagy Benedeket, Szilágyi Árpádot, Vorzsák Jánost és Biczó Jánost tüntette ki Hargita Megye Tanácsa kedden. A Márton Áron-emlékérmet Borboly Csaba és Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke adták át a jelen levő négy kitüntetettnek. Az `56-osok nevében Nagy Benedek mondott köszönetet az elismerésért.

„Az `56-os hősök példamutatása követendő számunkra. És bízunk benne, hogy a felnövekvő generáció sem felejti el áldozatkészségüket és annak következményeit” – mondta az eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Egyházi személyiségeket tüntettek ki

Szintén az Erdély nagy püspökéről elnevezett Márton Áron-emlékérmet adott át Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke december 10-én olyan egyházi személyeknek, akik kimagaslót alkottak egyházi, kulturális és közéleti tevékenységükben. Az eseményen a 2019-es évet is kiértékelték a megyei tanács vezetői és a történelmi egyházak képviselői.

Évértékelő találkozót hagyományosan évente tartanak a megyei önkormányzat illetékesei és az egyházi vezetők az adventi időszakban. Ilyenkor megbeszélik az elmúlt év eseményeit, és hálát adnak a jó eredményekért. "Az elmúlt év sikeres volt, hiszen már az év elejét a Ferenc pápa látogatására való készülődés töltötte ki" – mondta köszöntőjében Zonda Erika, a megyei tanács programokért felelős vezérigazgatója. "Rendkívül fontos, hogy a megyénkben élő emberek biztonságban érezzék magukat, és ebben a kérdésben is fontos az egyház szerepe. Célunk, hogy gondolkodásunk középpontjában az ember, a közösség legyen, és ez a hozzáállás jellemezze tevékenységünket az oktatás, az egészségügy, a mezőgazdaság, a beruházások vagy az egészségügy terén is" – szögezte le Borboly Csaba.

Az évértékelőn Hargita Megye Tanácsának elnökétől, Borboly Csabától Márton Áron-emlékérmet vehettek át az alábbi egyházi személyek: Gyerkó Levente, Nagygalambfalva község polgármestere, a Nagygalambfalvi Református Egyházközség presbitere. Kovács Tibor egyházmegyei tanácsos, a Székelyudvarhelyi Belvárosi Református Egyházközség presbitere. Lőrinczi Tünde, aki 2008 óta a Székelykeresztúri Egyházkör feladatait látja el. Dombi Gyula, a csíkszeredai unitárius gyülekezet körfelügyelő gondnoka. Fülöp Mihály, az udvarhelyszéki keblitanács elnöke. Bács Gergely, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós egyházközség legrégibb tanácsosa. Nagy Zoltán hitoktató, székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébánia egyháztanácsosa.

A rendkívüli ülés napirendi pontjaként megszavazták a költségvetés-módosítást, olyan összegeket csoportosították át a megyei tanács tartalékalapjába, amelyeket idén nem költenek el az előzetes tervezés szerint. Csíkszentdomokosnak, Csíkdánfalvának, Csíkmadarasnak, Csíkkarcfalvának és Csíkszenttamásnak szavazott meg jelentős támogatást Hargita Megye Tanácsa, hogy a december 12-i határidőre tudják elszámolni azt az európai uniós pályázatot, amellyel számos beruházás megvalósult Felcsík térségében. Az EU-s forrásoknak köszönhetően megvásároltak két korszerű tűzoltóautót, utak és iskolák épültek, illetve újultak meg az öt községben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?