Márton Áron-emlékérmet kapott Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke

November 8-án, pénteken nyitották meg az „Úz-völgye I. világháborús katonai fényképeken” című fotótörténeti kiállítást Csíkszentmártonban. Molnár Attila fotótörténeti kiállításán több mint százéves fotográfiákon tekinthetjük meg Úz-völgye I. világháborús hétköznapjait a csíkszentmártoni Sportközpontban. Lezsák Sándort, a magyar Országgyűlés alelnökét az eseményen Hargita Megye Tanácsa Márton Áron-emlékéremmel tüntette ki, elismerve költői, pedagógusi és politikusi munkáját.

A megnyitón rövid történelmi áttekintőt tartott Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere. Mint elmondta, az I. világháborúban sok katona foglalkozott fényképészettel: a kiállított anyag a 16. besztercebányai gyalogezredben szolgáló zászlós, majd századosként leszerelő Mesko Tibor, egykori honvéd munkája. A kiállított anyag a tábori élet érdekes keresztmetszetét mutatja be.

Molnár Attila fotótörténész szerint az egykori fotográfus a haditörténések megörökítése és a haditudósítás mellett készíthette ezen alkotásokat. A fotógráfiák tulajdonosa az alkotások felbukkanásáról is beszélt. Mint mondta, ezek a képek kultúrtörténeti szempontból nagy értéket képviselnek, amelyeket nem szabad hagyni elveszni.

Példamutató életutat díjaztak

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatásában kiemelte, az egész Kárpát-medencei magyarság számára példát mutat a rendszerváltás egyik meghatározó főszereplőjének életútja.

Lezsák Sándor a díj átvételét követően elmondta: a kiállított képeket is mozgósítani kell. Szerinte ugyanis a hozzátartozók felkutatásával a múltat is dolgoztatni kell. „A múlt nincs magától” idézte Illyés Gyulát, majd közölte: a múltért minden nemzedéknek meg kell dolgoznia, és azoknak kell feldolgozniuk, akiknek személyes kötődésük van hozzá.

A kiállítás a Székelyföldi Akadémia, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszentmárton község önkormányzata és a Hargita Megyéért Egyesület együttműködése révén jött létre.

Kapcsolódók

Kimaradt?