Embert ölt a rovarirtó szer? Meghalt két gyermek és egy nő Temesváron

Evakuáltak hétfőn egy temesvári tömbházat, miután az elmúlt három napban több mint egy tucatnyian a sürgősségire kerültek az ott lakók közül. Egy kilencnapos csecsemő, egy három éves gyerek és utóbbi édesanyja életét vesztette, öt személyt jelenleg is kórházban kezelnek. A hatóságok rovarirtáskor használt vegyszerek okozta mérgezésre gyanakodnak.

A tion.ro portál tájékoztatása szerint a tömbházban néhány nappal ezelőtt rovarirtást végzett egy cég. Szombaton ki kellett hívni a mentőket egy kilencnapos csecsemőhöz, aki hányt és hasmenése volt. A kisbaba rövid idő elteltével meghalt. Az újszülöttnél először arra gyanakodtak, hogy megfulladt az anyatejtől, kezdetben fel sem merült a mérgezés lehetősége. 

Szombaton egy hároméves gyerek szülei kihívták a mentőket, de megtagadták a gyerek kórházba szállítását. Este ismét telefonáltak a 112-re, de a gyerek a kórházba szállítás után elhunyt. Hétfőn a hároméves gyermek édesanyja is életét vesztette: ugyanolyan tünetek miatt hívta a mentőket, amilyenek két nappal korábban gyermekénél is jelentkeztek, de mire a mentőcsapat kiért, az anya is meghalt – részletezte Florin Crişan, a temesvári mentőszolgálat szóvivője.

Raed Arafat, a Sürgősségi Helyzetek Országos Igazgatóságának (DSU) vezetője hétfőn bejelentette, hogy a négyemeletes tömbház mind a 200 lakásából ideiglenesen kilakoltatták a családokat, az otthonokban pedig méréseket végeznek. Összesen tizennégy személyt szállítottak a sürgősségi osztályra, hogy orvosi kivizsgálásnak vessék alá őket. Az épületbe csak azt követően térhetnek vissza, hogy a hatóságok elvégezték a szükséges ellenőrzéseket.

Több lakó is megerősítette, hogy nemrég rovar- és rágcsálóirtást végeztek az ingatlanban. A temesvári Megyei Kórház azután értesítette a Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot és a rendőrséget, miután feltűnt, hogy ugyanahhoz a címhez – az Egyetemi Központban található egyik utca tömbházához – riasztották a mentőket több ízben is.

A rendőrség beidézte a rovar- és rágcsálóirtó cég képviselőit is, hogy tájékoztatást adjanak arról, milyen vegyszereket és milyen mennyiségben használtak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?