Dăncilă szerint Johannis egy másik világban él

Viorica Dăncilă szociáldemokrata pártelnök szerint Klaus Johannis államfő „egy másik világban él", egy olyan Románia fölött uralkodva, amelyben csak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) létezik. A Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje szerda este reagált a Johannis sajtótájékoztatóján elhangzottakra, és ismét ama meggyőződésének adott hangot, hogy a hiavatlban lévő elnök tart attól, hogy kiálljon ellen vitázni a választás második fordulójában.

„2014-ben Klaus Johannis azt mondta nekünk, hogy feltétlenül szükség van egy nyilvános vitára a második fordulóba jutott jelöltek között, hiszen nagyon várják azt a román állampolgárok. Úgy tűnik, az elmúlt öt évben változtak az elvei és a meggyőződései, mert most gyakorlatilag az arcunkba mondja, hogy a román állampolgárok nem érdemelnek meg egy ilyen vitát. Ezt a logikát követve előfordulhat, hogy rövidesen azt fogja mondani nekünk, a román állampolgárok nem érdemlik meg, hogy szavazatukkal kifejezhessék politikai opciójukat, amennyiben nem a PNL-t támogatják" – fogalmazott az exkormányfő.

Dăncilă felrótta Johannisnak, hogy az első forduló után csak azoknak mondott köszönetet, akik rá szavaztak, teljesen figyelmen kívül hagyva azokat az állampolgárokat, akik elmentek szavazni, de nem rá voksoltak.

A PSD jelöltje arról is beszélt, hogy az államfő saját érdemeként próbálja beállítani a külföldi szavazás sikeres megszervezését, holott – állítja Dăncilă –, a háromnapos voksolás és a levélben való szavazás lehetőségének bevezetése, továbbá a külföldi szavazókörzetek számának növelése az előző PSD-kormánynak az érdeme.

„Johannis, azt hiszem, egy másik világban él, egy olyan Románia fölött uralkodva, amelyben csak a Nemzeti Liberális Párt létezik, az állampolgárok és az ő szavazatuk fölött, a többi jelölt fölött, az alkotmány fölött állónak érzi magát, és tart attól, hogy kiálljon velem egy vitára" – nyomatékosította.

Viorica Dăncilă úgy véli, Johannis azért nem vállalja a vele való vitát, mert egy ilyen alkalmon kiderülne, hogy alaptalan volt „minden szánalmas támadás", amelyet ellene és a Szociáldemokrata Párt ellen intézett az elmúlt években.

A PSD államfőjelöltje kifejtette, elfogadta a Román Televízió egyik műsorába szóló meghívást, és felkéri Johannist, hogy csatlakozzon hozzá. Dăncilă felsorolta a témákat, amelyekről tárgyalni szeretne az államfővel. „A 2014-es kampányban azt ígérte, hogy le fog mondani az államfői immunitásról. Miért hazudott a románoknak? Hogyan teljesítette az elnöki tisztséggel járó kötelezettségeit, amiért megválasztották és fizették, ha mandátuma alatt több időt volt szabadságon, mint a munkahelyén? Az alkotmányt több ízben is lábbal tipró, az alkotmánybíróság döntéseivel dacoló államfőként úgy érzi, megérdemli, hogy a román állampolgárok megválasszák egy második mandátumra, amelyre éppen az alkotmány jogosítja fel? Nagy ígéreteket tett az országnak, például azt, hogy Románia csatlakozni fog a schengeni övezethez vagy hogy vízummentesen utazhatunk az Amerikai Egyesült Államokba, de csak egy sapkával és három fotóval jött haza onnan. Normálisnak tartja, hogy miután öt éven át nem sikerült teljesítenie mindazt, amit felvállalt, most derűsen újabb mandátumot kér?" – fogalmazott Dăncilă.

Dăncilă: hibázott Johannis a külpolitikában

„Tanulnia kell még a külpolitikát, mivel hibát követett el” – üzente tovább Dăncilă Johannisnak.

„Úgy gondolom, az államelnöknek tanulnia kell még a külpolitikát, két hibát követett el. Összekötötte az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV) a schengeni övezettel, ez két külön dolog, semmi közük egymáshoz. Azt hiszem, az államelnök még nem értesült róla, és akkor én most tájékoztatom, hogy mi már 2011-ben teljesítettük a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeit, és ezt az Európai Bizottság megerősítette. Ahhoz, hogy csatlakozzunk az övezethez, politikai döntésre van szükség. Volt azonban három uniós ország, amely sorra ellenezte csatlakozásunkat” – fejtette ki Viorica Dăncilă.

Hozzáfűzte, nem ő volt az Európai Tanácsban, mivel Klaus Johannis képviseli Romániát eme intézmény szintjén, és neki kellett volna beszélnie az államfőkkel a schengeni csatlakozásról.

„Mi több, idén, a nagyszebeni csúcstalálkozón Románia elnöke azt nyilatkozta, hogy év végéig Románia csatlakozik a schengeni övezethez. Egy másik be nem tartott ígéret. Tehát ez nem a kormány hibája, a csatlakozáshoz már 2011-ben teljesítettünk minden technikai kritériumot” – fűzte hozzá Viorica Dăncilă.

Klaus Johannis szerdai sajtóértekezletén azon véleményének adott hangot, hogy Románia „közel állt ahhoz, hogy megtalálja a megoldást” az MCV-t és a shengeni övezetet illetően, de a PSD „dilettáns és nem helyénvaló” politikája „több évre visszavetette” Románia külpolitikáját és hitelét.

Kapcsolódók

Kimaradt?