Elnökválasztás 2019: az RMDSZ szerint többet kell tenni a csíki ifjúság meggyőzéséért

A csíki települések többsége kiválóan teljesített az államelnök-választás november 10-i, első fordulójában, több helységben meghaladták az országos átlagot. Borboly Csaba Tánczos Barna szenátorral és Korodi Attila parlamenti képviselővel közösen hétfőn értékelte a választásokon való csíki részvételt.

Borboly Csaba: Nem dőlhetünk hátra

„A november 10-i államelnök-választás egy bizalmi szavazás volt, és Csíkban sikerült megtartani a bizalmat. Itt az emberek hisznek az RMDSZ-ben, hisznek Kelemen Hunor szövetségi elnökben, hisznek abban az irányban, amerre haladunk. Kelemen Hunor olyan ügyeket képviselt, amelyekkel jól meg tudta szólítani a szavazókat. Ha összezárunk, akkor a jövő évi választásokon is jó eredményt fogunk elérni. Újra és újra bizonyítanunk kell, nem dőlhetünk hátra” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A területi elnök kitért arra, hogy a csíki RMDSZ-nél nem nyugodhatnak bele abba az az országos jelenségbe, hogy a fiatalok jelentős része közömbös a választások iránt, hanem még több figyelmet és energiát kell fektetni abba, hogy az ifjúság érezze a szavazás fontosságát. Borboly Csaba szerint a megye mindhárom térsége jól szerepelt ezen a választáson, ami biztató a jövőre nézve.

Csíkszereda 46,12%-os részvételi arányával az erdélyi magyarlakta nagyvárosok közül egyetlenként teljesített az országos magyar részvétel szintjén. A többi csíki település közül az országos részvételi átlag fölött teljesített Dánfalva (57,87%), Karcfalva (60,22%), Madaras (52,29%), Madéfalva (55,33%), Pálfalva (50,95%), Rákos (54,70%), Szentimre (54,34%), Szentkirály (50,97%), Szentsimon (48,52%).

Tánczos Barna: az RMDSZ a Kárpátokon túl sem számít csodabogárnak

Tánczos Barna szerint az a tény, hogy most a 2014-es államelnök-választásnál jobb eredményt ért el Kelemen Hunor, azt mutatja, hogy mindig van esély javítani a korábbi eredményeken. Az RMDSZ jelöltjének programját értékelve a szenátor elmondta, hogy a kampánytémák is hozzájárultak a sikerhez, hiszen Kelemen Hunor olyan, az életünket, jövőnket érintő kérdésekről is beszélt, mint a környezetvédelem, és ezzel sok román nemzetiségű állampolgár is rá szavazott. „Ez azt jelenti, hogy az RMDSZ a Kárpátokon túl sem számít csodabogárnak, a románság szemében is hiteles, és ez az állítás minden választáson mérhető adatokban igazolódik” – jelentette ki Tánczos Barna.

Korodi Attila elmondta, hogy ha a szövetség nem indított volna saját jelöltet, az nem befolyásolta volna azt, hogy ki kerül a második fordulóba, mivel a román szavazók nagyon eltökéltek egy-egy román jelölt mellett. Szerinte a következő évi két választás után következhet egy stabil, nyugodt nyolc év, amely alatt tovább építkezhet a magyar közösség, de ehhez a jövő évben újból bizonyítani kell, mind a helyhatósági, mind a parlamenti választáson meg kell mutatni, hogy a magyar közösség ragaszkodik céljaihoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?