Felbontotta választási szövetségét az ALDE és a Pro Románia

Külön utakon folytatja a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia – jelentette be a Varujan Vosganian parlamenti képviselő, az ALDE szóvivője a két párt alig több mint két hónapja tartó együttműködésének megszakítását.

A Călin Popescu Tăriceanu volt szenátusi házelnök vezette ALDE augusztus 26-án bontotta fel a kormánykoalíciót a Szoicáldemokrata Párttal (PSD), miután nyilvánvalóvá vált, hogy a nagyobbik kormányerő nem fogadja el Tăriceanut közös államfőjelöltnek, hanem Viorica Dăncilă PSD-elnököt, időközben megbuktatott kormányfőt indítja az elnökválasztáson.

A nyilvánosság előtt természetesen nem ezt hozták fel indoknak, hanem azt, hogy a PSD nem volt hajlandó végrehajtani az ALDE által a „gazdaságosság és takarékosság jegyében” kért kormányátszervezést, de mindenkit tudta, mi van a háttérben...

 

Miután az ALDE ellenzékbe vonult, egyezséget kötött a PSD-s gyökerekkel rendelkező Pro Romániával Mircea Diaconu színész, független államfőjelölt támogatásáról. Mivel a volt európai parlamenti képviselő vasárnap csalódást jelentő 9 százalék körüli eredményt ért el, egyértelművé vált, hogy az alig több mint két hónapig tartó szövetség nem húzza tovább.

Látszott ez korábban is, amikor az ALDE törvényhozói november 4-én megszavazták a kormányalakításra felkért Ludovic Orban által javasolt nemzeti liberális párti (PNL) kormányt, a Victor Ponta vezette Pro Románia viszont távol maradt a két ház együttes ülésétől – eltekintve hét „pártütő” képviselőjétől, akik „jobbra szavaztak”, s emiatt utóbb ki is zárták őket a Pro Romániából. Az ALDE most is előrehaladott tárgyalásokat folytat a PNL-vel a kormány parlamenti támogatásáról, míg Ponta megüzente, hogy elvi kérdés számára a jobboldalnak nyújtott támogatás megtagadása.

Daniel Constantin parlamenti képviselő, a Pro Romániából kizárt házbizottsági titkár (aki hétfőn le is mondott erről a posztjáról), a Ponta-párt volt alelnöke a Facebook-bejegyzésében elhibázott lépésnek nevezte az ALDE-vel való választási szövetség megkötését és a lemondást a saját elnökjelölt állításáról. Szerinte ez vezetett a párton belüli feszültségekhez, aminek a kizárások lettek a következményei, illetve a közös államfőjelölt támogatásával a Pro Románia feladta saját identitását.

Kapcsolódók

Kimaradt?