Porcsalmi Bálint: „Friss, újszerű és szolid kampányunk volt”

Az RMDSZ becslései szerint mintegy 490 ezer magyar adta le a szavazatát vasárnap az elnökválasztás első fordulójában, és több mint 70 százalékuk Kelemen Hunor államfőjelöltet támogatta – nyilatkozta a Maszolnak az RMDSZ eredményváróján Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök és kampányfőnök.

A politikus szerint a magyarok 25-30 százaléka szavazhatott valamelyik román jelöltre. „Az államfőválasztásokon szokott lenni a legmagasabb az átszavazók aránya” – magyarázta Porcsalmi Bálint. Hozzátette: ha az exit poll felmérések adatai beigazolódnak, az RMDSZ államfőjelöltje a legjobb eredmény érte el, amióta az elnökválasztást szétválasztották a parlamenti választásoktól. „De várjuk meg a hivatalos adatokat. Az exit polloknál nem árt óvatos lenni” – fogalmazott a kampányfőnök.

Porcsalmi szavai szerint a magyar szavazók részvétele a vasárnapi választáson „sajnos” az eddigi elnökválasztásokon is érezhető trendnek megfelelően alakult, és elmaradt az országos átlagtól. A külföldi szavazatokról azt mondta: nem hinné, hogy ezek felborítanák a jelölteknek az exit pollok által jelzett sorrendjét, így Klaus Johannis fog megmérkőzni Viorica Dăncilával a második fordulóban.

Az ügyvezető elnök az RMDSZ elnökválasztási kampányát „frissnek, újszerűnek és szolidnak” nevezte. „Rövid és intenzív kampányunk volt, és úgy gondolom, hogy kommunikációs szempontból eredményes is. Más stílusban, más területeken szerettünk volna kampányolni, s ezt teljesítettük” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a most elkezdett kommunikációs kampányt folytatni kívánják a jövő évi választásokon is, így nagyobb szerepet szánnak az oktatáshoz és környezetvédelem témájának, a fiatalok megszólításának.

Porcsalmi Bálint megerősítette, hogy a Szövetségi Állandó Tanács várhatóan szerdán ül össze kiértékelni az elnökválasztás eredményeit, és a testület akkor dönt majd arról is, hogy milyen álláspontra helyezkedjen az RMDSZ a második elnökválasztási forduló előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?