banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Utcára vonulnak a romániai erdőkért és erdészekért

Tüntetést szerveznek vasárnap este a Greenpeace, Agent Green és Declic civil szervezetek a romániai erdők érdekében, tiltakozva az illegális erdőkitermelés, illetve azon tény ellen, hogy egyre több, az erdők őrzésével megbízott erdész válik a fatolvajok áldozatává.

„Románia erdőinek nincs már idejük várakozni! Az Országos Erdőállomány Adattár legutóbbi adataiból kiderül, hogy az illegális erdőkitermelés példátlan mértékben zajlik. Nyomán csupasz lejtők, földcsuszamlások, lavinák, katasztrofális mértékű árvizek, elsivatagosodott területek, meggyilkolt erdészek, megosztott és a szélsőséges éghajlati jelenségeknek kitett közösségek maradnak. A faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer (SUMAL), az állampolgárok részére kidolgozott Az erdő felügyelője elnevezésű alkalmazás azonnali korszerűsítését kérjük”- mutatnak rá a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

A tüntetés szervezői szerint a környezetvédőknek és az erdészeknek hatékonyabb, a törvénytelenségek felszámolását célzó intézkedéseket kellene kérniük a hatóságoktól.
Az említett intézkedések között szerepel a SUMAL-rendszer, az állampolgárok részére kidolgozott Az erdő felügyelője elnevezésű alkalmazás azonnali korszerűsítése, az érintetlen és kvázi-érintetlen erdők szigorú védelme, az erdők műholdon keresztüli monitoringja, a fát szállító teherautók GPS-szel való felszerelése kötelező módon, biztonsági kamerák elhelyezése a fűrésztelepeknél, raktáraknál, a szállítás szempontjából kulcsfontosságú közúti pontokon.

A Felvonulás az erdőkért tüntetést 18 és 22 óra között szervezik meg Bukarestben az Universităţii-tér - Kogălniceanu-tér - a víz- és erdőügyi minisztérium székhelye útvonalon. Az ország több nagyvárosában, illetve külföldön is szerveznek tüntetéseket vasárnap este. 

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?