Dragnea szerint Doina Pană volt erdőügyi miniszter életére törtek

Laboratóriumi vizsgálatok igazolják Liviu Dragnea szociáldemokrata párti (PSD) elnök szerint, hogy a volt erdőügyi miniszter, Doina Pană életére törtek, de a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) halogatja a nyomozást.

Egy vasárnap esti televíziós műsorban a fő kormányerő, elnöke arról beszélt, hogy ő volt az első ember, akinek Doina Pană megmutatta az orvosi vizsgálatok eredményeit, amelyek arra utalnak, hogy megmérgezték.

„Véleményem szerint Doina Pană volt a legbátrabb erődügyi miniszter. A legbátrabb miniszter! De hatalmas érdekeket sértett, mert például az általa bevezetett erdőfigyelő rendszernek köszönhetően elképesztő ütemben esett vissza az illegális fakitermelés” – jelentette ki Dragnea.

A képviselőház elnöke ugyanakkor kifejtette: nem érti, hogy a DIICOT miért halogatja a nyomozást ebben az ügyben, holott bizonyítékok állnak rendelkezésére, mint ahogy például a tavaly augusztus 10-i tüntetés „hátterében álló valós történésekről” is elodázza a kivizsgálást.

A DIICOT-hoz közel álló források május 9-én közölték, hogy a hatóság emberölési kísérlet és szervezett bűnözői csoport létrehozásának gyanúja miatt in rem (vagyis a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást indított, miután Doina Pană volt erdőügyi és vízgazdálkodási miniszter panaszt nyújtott be, azt állítva, hogy higannyal mérgezték meg. A PSD alelnöki tisztségét betöltő Doina Pană korábban kijelentette: 2018 januárjában emiatt kellett lemondania miniszteri tisztségéből.

Elmondása szerint 2017 novemberében, amikor a Tudose-kormányban az erdőügyi és vízgazdálkodási tárcát vezette, súlyos szívproblémák miatt szorult orvosi kezelésre, de hiába vette az előírt gyógyszereket, egyre rosszabbul lett. Miután minden orvosi vizsgálatot elvégeztetett, toxikológiai analízisre küldték, és 2018. január 15-én higanyt mutattak ki a szervezetében, magas koncentrációban.

„Mivel nagyon rosszul éreztem magam, még január 3-án benyújtottam a lemondásomat, de nem válhattam meg tisztségemtől, mert Klaus Johannis elnök nem írta alá az erről szóló rendeletet. Ezért csak február elején tettem panaszt a rendőrségen. Azért nem nyújtottam be a panaszt, amíg miniszter voltam, hogy ne ártsak Románia megítélésének. Gondolhatják: Románia kormányának egy miniszterét megmérgezték!” – mondta Pană.

Arra a kérdésre, hogy gyanakszik-e valakire, a volt miniszter úgy felelt: „Gondolhatják, erdőügyi miniszter voltam, 2014-től több intézkedést hoztam, amelyek eredményeképpen az évente illegálisan kivágott fa mennyisége 8,8 millió köbméterről 0,4 millió köbméterre csökkent. El tudják gondolni, mekkora anyagi kárt okoztam azoknak, akik az illegális fakitermelésből éltek?”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?