Antal Árpád: demográfiai-gazdasági csőd szélén áll Románia

Románia gazdasági-szociális szempontból egy ketyegő bomba, demográfiai csőd szélén állunk, hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján rámutatott: el kellene mondani végre, hogy milyen az ország valós szociális-demográfiai helyzete.

Az elöljáró szerint a mindenkori kormányok 30 éve azt kommunikálják a polgároknak, hogy „Románia a legszebb, itt élnek a legokosabb, legszorgalmasabb emberek”, csakhogy ez nem igaz. Hangsúlyozta, el kellene kezdeni elmondani az igazságot: demográfiai csőd szélén áll Románia.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ki lehet számolni, hogy melyik lesz az az év amikor gazdaságilag összeroppan az ország, mivel a „dekrétum-gyerekek” (az abortusz 1966-os betiltása után, a hatvanas évek végén született generáció) elérik a nyugdíjkorhatárt, és hirtelen 400- 500 ezer ember megy nyugdíjba, helyettük pedig csupán 150 ezer kerül a munkaerőpiacra, és nekik kellene kitermelniük a nyugdíjakat.

Még ha figyelembe vesszük, hogy a „dekrétum-gyerekek” egy része külföldre vándorolt, illetve a nők hamarabb mennek nyugdíjba, mint a férfiak, akkor is komoly gazdasági válságot okoz, hogy rövid idő alatt sokan mennek nyugdíjba, és kevesen kerülnek be a munkaerő piacra. Emellett gond az is, hogy tízezrek vonulnak nyugdíjba már 45 éves korukba – fejtegette Antal Árpád.    

A polgármester szerint ezt a folyamatot meg kellene fordítani, de senki nem beszél arról, hogy ennek milyen ára lenne. „Hülyítik az embereket, pedig ott állunk a szakadék szélén”, mondta az elöljáró, aki szerint gond az, hogy senki nem tervez hosszú távra, a PSD-s Dăncilă kormány két évre, a kormányzás előtt álló Nemzeti Liberális Párt egy évre tervez, holott radikálisan át kellene alakítani az ország közigazgatását és gazdaságát, sok népszerűtlen intézkedést kellene meghozni.

Politikai káoszspirálban az ország

Antal Árpád szerint valószínű, hogy csak jövő év decemberében ér véget a „politikai káoszspirál”, mivel arra ugyan megvolt a közös politikai szándék, hogy megbuktassák a szociáldemokrata kormányt, ám arra már nincs közös érdek, hogy új kormány alakuljon. Úgy véli, az új kormány bal lábbal indul, mert ha csak saját érdekeit nézi, az szembemegy a kormánybuktatás előtt megfogalmazott társadalmi igényekkel.

Antal Árpád szerint a romániai magyar közösségnek a valóság tükrében kellene megfogalmaznia elvárásait. A közösség azt várta el, hogy megbuktassák a PSD-kormányt, most viszont a liberálisok ellen is megfogalmazódnak a bírálatok. „Mit tudunk mi tenni a hat százalékos parlamenti aránnyal? Ha nem szavazzuk meg a liberális kormányt, akkor marad a régi, amit megbuktattunk! Olyan változat nincs, hogy Romániában is Orbán Viktor legyen a miniszterelnök perszonálunióval”- mondta Antal Árpád.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?