FRISSÍTVE – Kormányalakítási tárgyalások: Ponta is előrehozott választásokat szeretne

FRISSÍTVE: A szociáldemokrata gyökerű Pro Románia is előrehozott parlamenti választásokat szeretne, és legfeljebb abban az esetben mérlegeli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányának megszavazását, ha csak az ő támogatásán múlik az új kormány beiktatása – mondta Victor Ponta pártelnök csütörtökön, miután Ludovic Orban miniszterelnök-jelölttel egyeztetett.

A PNL kormányalakítással megbízott elnöke csütörtökön is folytatta az előző nap kezdett konzultációsorozatát azokkal a parlamenti erőkkel, amelyekkel összefogva előző héten megbuktatták Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök kormányát.

Ludovic Orbánnak mind a hat ellenzéki frakció támogatására szüksége van az új kormány beiktatásához, hiszen az eddig kormányzó PSD – amely a parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkezik – már bejelentette, hogy nem az ő feladata megszavazni a kormányt és nem is vesz részt a voksoláson.

A csütörtöki megbeszélés után Ponta kifejtette: támogatja az egyébként jövő év végén esedékes parlamenti választások előrehozását, de szerinte erre leghamarabb nem februárban, hanem nyáron, az önkormányzati választásokkal egy időben lehetne sort keríteni, az ehhez szükséges procedúrát pedig a 2020-as költségvetés megszavazása után, jövő februárban lehetne elindítani.

A Ponta által felvázolt forgatókönyv azt jelentené, hogy addig a következő hetekben beiktatandó új kormány vezesse az országot, amely azonban februárban lemondana, a parlament pedig két újabb kormányalakítási kísérletet 60 napon belül leszavazva, hozzájárulna saját feloszlatásához.

A Pro Románia elnöke csütörtöki nyilatkozatában nem részletezte, hogy milyen kormány vezethetné a parlamenti választásokig az országot, de jelezte: egy jobboldali PNL-kormánynak elsősorban annak „az öt jobboldali" pártnak a támogatását kell megszereznie, amelyek – a Pro Románián kívül – összefogtak a Dăncilă-kormány leváltásához.

„Azt javasoltam, gyűjtsön támogató aláírásokat, ahogyan a bizalmatlansági indítványnál tette, és ha csak a mi támogatásunk hiányzik, még tárgyalhatunk" – mondta Ponta.

Ludovic Orban mégis derűlátóan nyilatkozott a Pontával folytatott egyeztetés után. Szerinte egyetértettek abban, hogy az országnak mielőbb új kormányra van szüksége, amely kidolgozza a jövő évi költségvetést. Orban reményét fejezte ki, hogy a jövő hétig minden ellenzéki párttal sikerül megállapodnia az általa felállítandó kormány támogatásáról, mert aki nem szavazza meg az új kabinetet, az szerinte bűnrészessé válik a „legitimitás nélküli Dăncilă-kormány disznóságainak folytatásában".

A PSD-ből két éve kizárt Victor Ponta korábbi nyilatkozataiból kiderült: ő inkább egy baloldali kormánytöbbséget szeretne kialakítani, amelyet a „Dăncilă utáni" PSD-vel és a Călin Popescu Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) hozna létre. Ponta arra hivatkozik, hogy pártjában olyan szociáldemokrata (a PSD-ből átigazolt) politikusok ülnek, akiket a „PSD által elárult" baloldali meggyőződésű választók küldtek a parlamentbe, ezért csak olyan kormányt tudnak támogatni, amely a baloldali közpolitikákat érvényesít.

A miniszterelnök-jelöltnek legkésőbb október 25-éig kell bizalmat kérnie a parlamenttől kormánya összetétele és programja számára.

Orban nem ajánlott miniszteri tisztségeket a Pro Romániának

Ludovic Orban a találkozó után azt mondta, hogy bízik benne, hogy sikerül megszereznie a Pro Románia törvényhozóinak támogatását. „Nekem úgy tűnt, megegyeztünk abban, hogy Romániának stabilitást biztosító kormányra van szüksége, amelyik kidolgozza a 2020-as állami költségvetés törvényét, és megoldja az ország jelenlegi nagy problémáit" – mondta Orban.

A PNL elnöke hozzátette, mindkét alakulat egyetért abban, hogy csökkenteni kell a pártoknak járó állami támogatást, és ezt szem előtt tartják a jövő évi költségvetés kidolgozásakor. Mint kifejtette, a PNL nyitott az előre hozott választások lehetőségére is.

„Ezzel kapcsolatban azt mondtam, ez esetben politikai megállapodásra lenne szükség a többséget alkotó parlamenti pártok között, ami garancia lenne arra, hogy nem taszítjuk válságba az országot anélkül, hogy biztosak lennénk a két egymást követő kormány beiktatásának elutasításában, ami alkotmányos előfeltétele az előre hozott választásoknak" – fogalmazott.

Hozzátette, a Pro Románia nem követelt miniszteri tisztséget, és ő sem ajánlotta fel a lehetőséget, de ötleteket, javaslatokat szívesen fogadnak mindazoktól, akik támogatnák a kormányt a parlamentben.

A PNL elnöke szerint más témák kapcsán is közeledett a két párt álláspontja, és a következő napokban újabb egyeztetésre ülnek össze. „Annak alapján, ahogyan a tárgyalás zajlott, én optimista vagyok" – nyomatékosította Ludovic Orban.

Kapcsolódók

Kimaradt?