Hegedüs Csilla: hisztizik az USR a kétfordulós polgármester-választás szenátusi leszavazása miatt

​Hisztériakeltésnek nevezte Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és sajtószóvivője Vlad Alexandrescunak, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátorának a kirohanását, amit az RMDSZ ellen (is) intézett a kétfordulós polgármester-választás bevezetését elutasító szerdai szenátusi szavazás után.

Az USR alelnöke a Facebook-oldalán „helyi kiskirályok bandájának” nevezte az magyar érdekvédelmi szövetséget és a Szociáldemokrata Pártot (PSD), amelyek szenátorai elutasították a helyhatósági választási törvény módosítását, konkrétan a visszatérést a polgármesterek két fordulóban történő megválasztásához.

Alexandrescu többek között olyanokat írt, hogy a PSD és az RMDSZ „földesurakként” akarják irányítani a települési és megyei önkormányzatokat, illetve, hogy a „befolyásukat és a pénzt féltve” utasították el a kezdeményezést. Az USR-tisztségviselő szerint az RMDSZ és a szociáldemokraták „nem képviselik választóik érdekeit és nem tartják szem előtt az ország javát”, ezért mielőbb „szemétkosárba kell dobni őket”, saját, „éveken át becsapott” választóinknak kell lesöpörniük őket a politika színteréről.

 

Erre reagálva Hegedüs Csilla szintén a közösségi oldalon hívta fel a figyelmet, hogy a Velencei Bizottság és a Román Alkotmánybíróság sem támogatja a polgármester-választás módjának megváltoztatását. „A jogállamiság, amit reggeltől estig harsognak, azt is jelenti, hogy el kell fogadniuk ezeket a véleményeket, nem csak akkor, mikor nekik megfelel, hanem akkor is, amikor nem” – írta az RMDSZ szóvivője.

Hegedüs Csilla feltette a kérdést, hogy „tényleg ez az ország legégetőbb problémája?”, majd hozzáfűzte, hogy az USR nem érzi át az önkormányzati elöljárók gondját, mert „látszik, hogy nincs egyetlen felelős polgármesterük sem! Másképp tudnák, hogy nagyon várják a költségvetés-kiigazítást, mert nincs, amiből az iskolák fűtését kifizetni”. Az RMDSZ ügyvezető alelnöke azzal zárta válaszát, hogy „a költségvetés kiigazítása, a jövő évi költségvetés és a jövő évi választások tisztességes megszervezése most a prioritás, nem a cirkusz és a hiszti”.

 

Az USR törvénykezdeményezését szavazattöbbséggel vetette el szerdán a szenátus. A kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérés kezdeményezése 33 támogató voksot kapott, az utóbbi három évben kormányon lévő PSD és az RMDSZ 47 szenátora pedig ellene szavazott. 2012-ben és 2016-ban is egyetlen fordulóban dőlt el a csaknem 3200 települési polgármesteri tisztség sorsa, és minden településen az a jelölt lett a polgármester – akár 20-30 százalékos támogatottsággal is – akire a legtöbben voksoltak.

Egyébként az alkotmánybíróság egy korábbi döntése tiltja, hogy a választások előtt kevesebb mint 12 hónappal módosítsák a választási törvényt, márpedig a helyhatósági választásokat 2020 júniusában tartják.

Kapcsolódók

Kimaradt?