Az ügyvivő kormányfő elhatárolódik az igazságügyi miniszter kijelentésétől

Ana Birchall leköszönő igazságügyi miniszternek a bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyészség (SIIJ) megszüntetéséről tett nyilatkozatai személyes véleményt jelentenek és nem tükrözik a kormány vagy a Szociáldemokrata Párt (PSD) álláspontját – jelentette ki Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő szerda este, a közszolgálati tevelízió műsorában.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e Ana Birchallnak a bírák és ügyészek bűntetteit kivizsgáló ügyészség megszüntetéséről tett kijelentéseivel, Dăncilă úgy válaszolt, hogy „figyelmeztettem Birchallt, hogy ne szóljon bele az igazságszolgáltatás dolgába”.

„Mi megtanultuk az európai parlamenti választásokkor, hogy nem szabad beleszólnunk, az igazságszolgáltatásnak függetlennek kell lennie” – tette hozzá Dăncilă.

Rámutatott, a PSD úgy véli, hogy a SIIJ működése kizárólag a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsra (CSM) tartozik, és megerősítette, Ana Birchall nyilatkozatai nem képezik sem a kormány, sem a PSD álláspontját.

Arra a kérdésre, hogy mit fog lépni a PSD Birchall ügyében, a következőt válaszolta: „Meg fogjuk beszélni, több kolléga is jelezte ezt. Most kampányban vagyunk, de a végrehajtó bizottság következő ülésén majd megvitatjuk ezeket a dolgokat”.

Dăncilă leszögezte még, nem hallott arról, hogy Ana Birchall átigazolna a PSD-ből a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), hogy megtartsa tisztségét, de úgy véli, ezzel „nagyon lejáratná magát”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?