Parlamenti vita nélkül rajzolná meg Románia régióit a kormány

Akárcsak a restitúciós törvényt, a Románia közigazgatási újraszervezéséről szóló jogszabályt is parlament előtti felelősségvállalással – megvitatás nélkül – készül elfogadni ősszel a kormány. Erről Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes beszélt pénteken, Kolozsváron.

Tájékoztatása szerint a kormány az alkotmánymódosítás után, „valamikor nyáron” megrajzolja Románia régióinak új térképét. Ezt követően régiónként közvitákat tartanak a törvénytervezetről, és szeptemberben, október elején készül el a jogszabály végső változata. Dragnea azt mondta, addig nem tud részletekkel szolgálni a kormány elképzeléseiről, amíg a megbízott akadémiai testület el nem végzi elemzését a különböző variánsokról.

Az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) máris jelezte: elfogadhatatlannak tartják, hogy egy ilyen horderejű törvényt felelősségvállalással fogadtasson el a kormány. A PDL alelnöke, Liviu Negoiță szerint a közigazgatási átszervezésről szóló törvény az alkotmány után a második legfontosabb jogszabály Romániában, és megengedhetetlen, hogy ne tartsanak róla parlamenti vitát és közvitát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?