3,6 millió fontba került Margaret Thatcher temetése

Margaret Thatcher látványos temetési szertartása a brit adózfizetők 3,6 millió fontjába került, vagyis az ünnepélyes temetéshez valamennyi brit állampolgár fejenként 6 pennyvel járult hozzá – írja  Daily Mail.

Thatcher politikai ellenfelei - főleg a Munkáspárt képviselői - közül többen megkérdőjelezték a költséges temetési ceremónia létjogosultságát. A szertartás reggelén Diane Abbott munkáspárti képviselő 10 millió fontra saccolta a temetés költségeit.

A Dowing Street pénteken megerősítette a hírt, miszerint a Vaslady családja hajlandó hozzájárulni a költségekhez és kifizetni a temetkezési vállalkozót és a virágok árat. A 3,6 millió fontból 2 millió font a biztonság és rend fenntartásának költsége.

A miniszterelnöki hivatal szerint a temetési szertartás maga körülbelül 500 ezer fontba került, ez az összeg magában foglalja a Szent Pál székesegyház, a honvédelmi minisztérium, a külügyminisztérium, valamint a hivatalos meghívók és az személyzet túlórájának költségeit is. További rendőri és biztonsági költségek összege 1,1 millió font. A miniszterelnöki hivatal a temetés teljes, részletes költséglistájának nyilvánosságra hozatalát július végére ígérte.

Nagy-Britannia első női miniszterelnökének temetésén a világ 170 országának közjogi méltósága mellett, szakítva a hagyományokkal, Erzsébet királynő is részt vett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?