Ezrek vesznek részt Margaret Thatcher temetésén

Komoly biztonsági intézkedésekkel és katonai tiszteletadás mellett temetik el szerdán a Vasladyt. Az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke április 8-án, 87 évesen halt meg. Margaret Thatcher koporsóját a londoni parlament westminsteri kápolnájából rendőri felvezetéssel gépkocsin szállították a forgalom elől lezárt belvároson keresztül a St Clement Danes templomba, a brit királyi légierő központi londoni templomába.

A menet elhaladt a miniszterelnöki hivatal utcája, a Downing Street előtt, ahol Thatcher kormányfőként 1979 és 1990 között 11 évet töltött.

A mintegy tízperces út során az útvonal mentén felsorakozott ezrek időnként tapssal fogadták az elhaladó menetet; tiltakozó akciókat nem lehetett látni, jóllehet közösségi portálokon több csoport is szervezett Thatcher-ellenes demonstrációkat a szertartás idejére.

A végső búcsúceremónia helyszínére, a Szent Pál-székesegyházba időközben megérkeztek a meghívott közéleti személyiségek. Jelen van a teljes mostani brit kormány, Thatcher kormányainak számos tagja, valamint a három még élő volt brit kormányfő, John Major, Tony Blair és Gordon Brown.

A szertartáson részt vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A meghívott külföldi közéleti személyiségek közül a ceremónián mások mellett jelen van Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter is.

Jelen van a ceremónián II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is. Az uralkodó csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen.

A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során - a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt - összesen 12 miniszterelnöke volt; közülük nyolc már nem él.

A St Clement Danes templomban tartott rövid szertartás után a koporsót egy 1914-ben készült, lovak vontatta ágyútalpra helyezték, és a precízen kiszámított, percenként hetven lépéses ütemet tartó temetési menet 25 perc alatt ért a Szent Pál-székesegyházhoz.

A menet idején percenként egy-egy ágyúlövést adott le a londoni Tower erődnél felsorakozott tüzérségi díszegység, a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben harangjai pedig - amelyek negyedóránként jelzik az idő múlását - elhallgattak a szertartás egész időtartamára.

A brit zászlóba burkolt, virágcsokor díszítette koporsót a brit fegyveres erők fegyvernemeinek - szárazföldi hadsereg, királyi légierő, királyi haditengerészet - katonái kísérték, és e fegyvernemek mintegy hétszáz katonája állt díszsorfalat az útvonal mentén. Az elhaladó koporsó felé a járdákon felsorakozott több tízezres tömegből sokan virágokat dobtak, és a menetet folyamatos taps kísérte.

A Szent Pál-székesegyházba katonák vitték be a koporsót a nyugati főlépcsőn; előttük Margaret Thatcher két unokája, Michael és Amanda Thatcher haladt.

 

Simon Weston, a Falklandi-háború hőse is tiszteletét tette a Vaslady temetésén.  A halottas kocsi útvonalán ezrek rótták le kegyeletüket. A két utód, John Major és Tony Blair feleségük társaságában érkezett a Szent Pál-székesegyházhoz. A temetési menet útvonalán már kedd este letáboroztak Margaret Thatcher hívei. Köszönünk mindent, amit értünk tettél. Nyugodj békében, Maggie! Sarah Ferguson barátnőjével érkezett a temetésre. Katherine Jenkins operaénekes kalapkölteménye magára vonta a jelenlevők figyelmét. A londoni parlament épületén félárborcra eresztették a Union Jacket. Gordon Brown volt miniszterelnök és neje. Nyugodj <strike>békében</strike> szégyenben!

Kapcsolódók

Kimaradt?