Katonai tiszteletadással temetik Margaret Thatchert

Teljes katonai tiszteletadással vesznek végső búcsút Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnöktől. Thatcher hétfőn, életének 87. esztendejében hunyt el agyvérzés következtében.1t1

A halálhír bejelentése után félárbocra eresztették a brit lobogót, a Union Jacket a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal tetején, a BBC televízió Nagy-Britanniában fogható hírcsatornája, a BBC News műsorvezetői pedig fekete öltözetben ültek a kamerák elé. A BBC News a hír nyilvánosságra kerülésének pillanatától kizárólag a néhai miniszterelnök tevékenységének, politikai örökségének, a halálhír hazai és külföldi reakcióinak szentelte hírműsorait.

Hétfő délután - egyelőre időpont nélkül - bejelentették, hogy Margaret Thatchertől a londoni Szent Pál székesegyházban, az anglikán unió első számú nagy-britanniai templomában vesznek búcsút; ehhez külön hozzájárult II. Erzsébet királynő, az anglikán egyház főkormányzója és e minőségében legfőbb világi vezetője.

Thatcher temetése teljes katonai tiszteletadás mellett zajlik majd, ugyanúgy, ahogy az uralkodó 2002-ben, 102 esztendős korában elhunyt édesanyját, Erzsébet anyakirálynőt is búcsúztatták.

Ez mindazonáltal - a család kifejezett kérésére - hivatalosan nem lesz állami temetés. 66812005 thatcher flowers pa

A nem királyi státusú brit politikusok közül legutóbb az 1965-ben elhunyt Sir Winston Churchillt búcsúztatták teljes állami temetési ceremóniával.

Kimaradt?