Nem felhőtlen a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és Védelmi Minisztérium kapcsolata

A csíkszeredai polgármesteri hivatalhoz hasonlóan a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot előzetesen csak faxon értesítették a Székelyföldön ezekben a napokban zajló nagyszabású katonai gyakorlatról. Az 500 fegyverest mozgató, hibridháborús hadgyakorlat megkezdése után, kedden került sor személyes tájékoztatásra, amikor a Védelmi Minisztérium részéről a katonai művelet vezetője, illetve a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai katonai alakulatok parancsnokai találkoztak a sepsiszentgyörgyi városháza képviselőivel.

A polgármesteri hivatal sajtóirodájának tájékoztatása szerint a tárgyalásokon felmerült, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Védelmi Minisztérium közötti kapcsolat nem felhőtlen, ugyanis a városközpont rendezési terve és a közös temető bővítésére vonatkozó rendezési terv elfogadtatása többször is a tárca ellenállásába ütközött. Az önkormányzat szeretné megkapni a köztemető szomszédságában lévő katonai gyakorlótér 70 hektáros területet, amelynek visszaszolgáltatását mindeddig állambiztonsági okokra hivatkozva elutasították. A városháza tájékoztatása szerint a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője nyitott volt a párbeszédre és kifejtette: a helyi közösséget támogató szellemben kívánnak együttműködni az önkormányzattal.

A Concordia 19 nevű hadgyakorlat keretében szerdán  10 és 18 óra között a Bodok szálloda előtti téren a Katasztrófavédelmi Felügyelőség „Légy készenlétben” nevű karavánja az elsősegélynyújtás alapjait tanítja meg az érdeklődőknek. A nagyszabású hadgyakorlat során ezen a héten alacsony, alig 300 méteres magasságban szállnak katonai repülőgépek, figyelmeztet az önkormányzat. 

Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor elfogadhatatlannak tartja, hogy Románia két magyar többségű megyéjében szerveznek nagyszabású közös gyakorlatot, amivel azt sugallják, hogy a térség lakói nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Hozzátette: ha valaki a hadsereg vezetőségéből a grúziai vagy az ukrajnai helyzetre asszociál Székelyföld esetében, az vagy félreértett valamit, vagy manipulálni próbál.

Kedden a képviselőházban elmondott politikai nyilatkozatban nehezményezte Korodi Attila is a Concordia 19 elnevezésű hadgyakorlatra kiválasztott helyszínt. Az RMDSZ képviselő szerint ezzel Románia megfélemlíti és szakadárokhoz hasonlítja a magyar közösséget. Korodi Attila rámutatott: a hadgyakorlat helyszínének kiválasztása félresikerült, rossz üzenet a magyar közösség felé. Ez azt bizonyítja, hogy Románia nem bízik a magyar közösségben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?