Felmérés: a romániaiak elsöprő többsége súlyos problémának tartja a klímaváltozást

A romániaiak 96 százalék hallott a globális felmelegedésről, 86 százaléka pedig súlyosnak tartja a klímaváltozás okozta problémákat, amelyek a lakosság 80 százaléka szerint Romániát is érintik – derül ki az IRES friss felméréséből.

Az utóbbi években egyre nagyobb gondokat okozó klímaváltozás – a legmelegebb nyarat világszerte éppen idén mérték – kapcsán készült szeptemberben a Román Előrejelzési és Stratégiai Intézet (IRES) felmérése, amely azt kutatja, miként viszonyul Románia lakossága ehhez a kérdéshez.

80 százalék szerint Romániát is érinti

A közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek 96 százalék hallott a globális felmelegedésről, 86 százaléka pedig súlyosnak tartja a klímaváltozás okozta problémákat. A megkérdezettek háromnegyedének meggyőződése, hogy a megnövekedett csapadékmennyiség, az egyre gyakoribb árvizek, a rendkívül meleg nyarak éppen a globális felmelegedés következményei.

A lakosság 18 százaléka ennek tulajdonítja a sarki jéghegyek rohamos olvadását, 15 százalék a tornádók, hatalmas viharok gyakoriságát, 15 százalék a világ egyes helyein észlelhető rendkívüli szárazságot, egyes övezetek elsivatagosodását.

A megkérdezettek 80 százalékának meggyőződése, hogy a klímaváltozás Romániát is érinti, 90 százalék pedig rendkívül szennyezettnek tartja Románia légkörét. Véleményük szerint Romániában a légszennyezést elsősorban a gépkocsik megnövekedett száma, a mértéktelen erdőirtások okozzák. Szerintük a megoldást az erdőirtás megakadályozása, az erdőtelepítés, az autóforgalom korlátozása, a légkört szennyező autók betiltása, az elektromos járművek használatának szorgalmazása jelentené.

A megkérdezettek 73 százaléka állítja, hogy a mindennapok során igyekszik mindent megtenni a globális felmelegedés megakadályozásáért, közülük 92 százalék részt vesz a szelektív hulladékgyűjtésben, és soha nem dobálja szét a szemetet. 26 százalék kisebb fogyasztású és környezetbarát gépkocsit vásárolt, 12 százalék pedig megújuló energiát használ.

A mintacsoport 20 százalék pénzzel is támogatott környezetbarát akciókat, 40 százaléka pedig önkéntes résztvevője volt ilyen mozgalmaknak. A kérdésre, miszerint hajlandó lenne-e a nagyobb költségekkel járó környezetbarát energiaforrásokat elfogadni, a megkérdezettek 18 százalék nemmel válaszolt, 20 százalék viszont hajlandó lenne valamennyit áldozni erre a célra.

A telefonos felmérés július 5-9. között készült, 1033 fős mintán, a hibalehetőség plusz-mínusz 3 százalék.

Évi 315 ezer ember halálát okozza

A globális felmelegedés nyomán nem csupán a természet pusztító erői jelenthetnek veszélyt az emberiség számára, a klímaváltozás közvetlenül fenyegeti az emberek egészségi állapotát is. A szennyezett légkör tüdő- és szívbetegségeket, érrendszeri rendellenességeket okozhat – figyelmeztetnek tanulmányukban a Harvard egyetem kutatói.

Adataik szerint a Föld légkörének 1 Celsius fokos felmelegedése is 3,6 százalékkal növelheti a légzőszervi betegségek, 3,4 százalékkal a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálesetek számát. A felmelegedés, valamint a légkör szennyezettsége miatt máris 6 százalékkal nőtt a szívbetegek száma, de a klímaváltozás és a szennyezettég nyomán megnőtt a cukorbetegek száma is.

A felmelegedés, valamint a légkör széndioxid szennyezettsége nyomán egyre nagyobb lesz az allergiás betegek száma, ezek a tüntetek mind súlyosabbá válnak, az „ózonlyukak” miatt pedig gyakoribbá vált a bőrrák.

Egy San Diego-i nőgyógyász az Egyesült Államokban végzett hatvan felmérés adatait összevetve, arra a következtetésre jutott, hogy a globális felmelegedés továbbá a légkör szennyezettsége következtében megnőtt a koraszülések száma, a született csecsemők súlya pedig csökkenőfélben van.

Amerikai tudósok nagyrészt egyetértenek abban, hogy a szennyezett levegő hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához, az autizmussal születő gyermekek számának növekedéséhez, amerikai gyermekgyógyászok pedig azon a véleményen vannak, hogy a klímaváltozás visszafoghatja a gyermekek fejlődését is.

A Harvard Egyetem égisze alatt működő Közegészségügyi Iskola gyermekgyógyászai szerint a légkör szennyezettsége és a globális felmelegedés káros hatással lehet a gyermek tüdejének és agyának fejlődésére. Mindez leginkább az öt év alatti gyermekeket érinti.

Az Amerikai Pszichológusok Egyesületének sikerült bebizonyítania, hogy a globális felmelegedés depresszívé teszi az embereket, szorongást válthat ki bennük, fokozza a stresszt, és súlyosbíthatja a pszichés megbetegedésben szenvedő betegek állapotát.

Szakértők szerint világszerte évente 315 ezer ember hal meg a globális felmelegedés hatásainak következtében, ez a szám 2030-ig legalább további 50 ezerrel növekedhet évente.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?