Alig találtak rá, máris a kihalás fenyegeti ezt az új méhfajt

Az elmúlt években a Fidzsi-szigeteken 9 új, őshonos méhfajt sikerült azonosítaniuk az ausztrál kutatóknak. Mivel a méhekből egyre kevesebbet találnak, a talált fajok némelyike potenciálisan a végnapjait éli – írja a Qubit portál.

A Homalictus családhoz tartozó magashegyi méhfajok egyikét el is nevezték Homalictus terminalisnak – a névvel azt jelzik, hogy máris a kihalás fenyegeti az újonnan felfedezett élőlényt. James Dorey, a Flinders Egyetem doktorandusza elismerte, a névadást a kutatók elsősorban figyelemfelkeltésnek szánták.

A Homalictus terminalis a szivárvány összes színében pompázik, és a Fidzsi-szigeteki Batilamu hegycsúcs legtetején, a csúcs 90-100 méteres környezetében él, akárcsak a teljesen fekete, hatalmas állkapcsukkal rémületet keltő Homalictus achrostus faj egyedei. Utóbbiból az 1970-es és 2010-es évek között csupán nyolc példányt találtak, pedig a kutatócsoportok rendszeresen indulnak terepbejárásra a méhek után kutatva.

A kihalás mögött az ausztrál kutatók a klímaváltozást valószínűsítik. A Fidzsi-szigeteki méhek 13 különböző fajából 11 él 800 méterrel a tengerszint felett. Miután azonban a hűvösebb, és a szóban forgó méhfajok számára kívánatos mikroklíma egyre magasabbra húzódik a Fidzsi-szigeteki hegyekben, a kizárólag itt élő méhek élettere vészesen csökken.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?