Dan Nica az első számú jelölt az uniós biztosi tisztségre

Dan Nica európai parlamenti képviselő a kormánypárt első számú jelöltje az uniós biztosi tisztségre, jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök a PSD országos végrehajtó bizottságának keddi ülését követően.

Dăncilă kifejtette, Dan Nica több fontos funkciót betölt az EP-ben, ahol közmegbecsülésnek örvend. Amennyiben azonban erre vonatkozó elvárás fogalmazódik meg, akkor egy női jelöltet is nevesítenek: Gabriela Ciotot, az európai ügyekkel foglalkozó minisztérium államtitkárát. A kormányfő hozzátette, Románia Magyarországhoz hasonlóan fog eljárni, ami a jelöltek számát illeti. „Ha Magyarország két javaslatot tesz, akkor Románia is két javaslatot fog tenni. Ha Magyarország egy javaslat mellett dönt, akkor Románia is egy javaslat mellett fog dönteni, mert egyensúly kell hogy legyen az európai néppártiak és az európai szociáldemokraták hozzáállása között” – mondta Viorica Dăncilă, nyomatékosítva, ha egyetlen jelölt mellett kell dönteni, akkor Dan Nica lesz az.

A miniszterelnök szerint Dan Nica nem fog nehézségekbe ütközni amiatt, hogy érintett volt a Microsoft-ügyben.

Azt is elmondta, hét végéig tárgyalni fog az államfővel a biztosjelöltről, és csak ezután küldi el hivatalos javaslatát az Európai Bizottságnak.

A másik biztosjelöltről, Melania Gabriela Ciot államtitkárról a miniszterelnök azt mondta: Románia soros EU-elnöksége idején számos vitán vett részt az Európai Parlamentben, jól ismeri az európai intézményeket, és számos megoldandó iratcsomón hatékonyan dolgozott. „Mindazonáltal, amint az imént is mondtam, az első opciónk Dan Nica” – szögezte le Viorica Dăncilă.

Kapcsolódók

Kimaradt?