FRISSÍTVE – Uniós biztosjelöltek: elhalasztotta a döntést a miniszterelnök

FRISSÍTVE: A kormányzó Szociáldemokrata Párthoz közeli források (PSD) szerint az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyenis javasolta Viorica Dăncilă román miniszterelnöknek, hogy egyeztessen Klaus Johannis államfővel a novemberben összeálló új EB közlekedésért felelős biztosjelöltjéről, miután Rovana Plumbot elutasította az Európai Parlament jogi szakbizottsága (JURI). A PSD eredetileg kedd délután döntött volna, de ezt elhalasztották.

A Romániának fenntartott „minisztérium” élére a PSD-kormány által javasolt Plumbot a kétes fedezetű, és pártfinanszírozásra fordított kölcsöne miatt találták összeférhetetlennek a tisztséggel az EP illetékesei. Bár a közlekedési és szállításügyi biztosnak javasolt Plumb hétfőn arról értesítette a JURI-t, hogy a hiteltől két ingatlan tulajdonjogának az átruházásával megszabadult, a román jelöltet végleg elutasították (nem biztos, hogy javított esélyein ez a pár nap alatt véghez vitt újabb machináció).

A szociáldemokrata kormányt örökké bíráló Klaus Johannis államfő sürgősen egyeztetést javasolt Viorica Dăncilă-nak az új jelölt személyéről, de a miniszterelnök azt mondta, hogy nem fog ellentmondani az elnöknek, csak épp annyira fog sietni, mint Johannis tette a miniszterjelöltek kinevezésével, noha az alkotmánybíróság is kötelezte erre.

A PSD-források azonban azt állítják, hogy von der Leyen is javasolta a miniszterelnöknek, hogy ne késlekedjen, és menjen el a találkozóra. Az új jelöltet pedig azután terjesszék az Európa Parlament elé, hogy a bukaresti törvényhozás illetékes szakbizottságai már meghallgatta.

Johannis szerdára tűzte ki az egyeztetés időpontját. Dăncilă listáján Mihai Fifor PSD-kormányfőtitkár, Dăncilă elnökválasztási kampányfőnöke, illetve Victor Negrescu volt európai parlamenti képviselő szerepel. Róluk a PSD országos végrehajtó bizottsága kedd délutáni ülésén döntöttek volna eredetileg, ám a hírek szerint Viorica Dăncilă elodázta ezt, mert előtte személyesen szeretne konzultálni von der Leyennel.

Kapcsolódók

Kimaradt?