Rózsaszín megvilágítást kap a Cotroceni-palota a mellrák elleni küzdelem világnapján

A megelőzés mindig nagyon fontos az egészségügyben, de az onkológiában életet menthet, mivel az idejében felfedezett rákos daganatok több formáját sikeresen lehet kezelni – mondja Sorina Pintea egészségügyi miniszter a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmával közzétett üzenetében.

„Minden év október elsején tartják a mellrák elleni küzdelem világnapját azzal a céllal, hogy a tájékoztató és megelőzést célzó kampányok, illetve a szűrési programok fontosságát hangsúlyozzák” – mutat rá az egészségügyi miniszter. A 2018-tól kezdődően megközelítőleg 21 millió euró áll Románia rendelkezésére európai alapokból a mellrák szűrésére és korai felfedezésére, említette meg Sorina Pintea.

Az egészségügyi tárca által elindított program 5 éves lefutású, jelenleg az első szakaszban tart, ami a tesztelési módszerek kidolgozását, a szűrésben részt vevő személyzet felkészítését és a szűrési nyilvántartás létrehozását feltételezi. Öt év alatt 30 ezernél több nő részesülhet ingyen mammográfiai vizsgálatban, illetve a különböző, kezdeti szakaszban levő szöveti elváltozások kezelésében, mutatott rá a miniszter.

A projekt keretében korszerű felszerelést (mammográfia gépek, laborfelszerelés, stb.) is vásárolnak, illetve biztosítják az informatikai rendszert az adatbázis létrehozására. A miniszter szerint a nevelésre, tájékoztatásra és prevencióra folyamatosan szükség van az onkológia területén. Sorina Pintea ugyanakkor felszólítást intézett a nőkhöz, hogy évente menjenek el szűrővizsgálatra, mert a prevenció megmentheti az életüket.

Az Államelnöki Hivatal is bejelentette, hogy csatlakozik a mellrák elleni küzdelem világnapja akcióihoz és kedden este 7 után a Cotroceni-palota rózsaszín megvilágítást kap az emlőrákkal küzdő nőkkel szembeni empátia jegyében.

„A rák sajnos világszinten a legsürgősebb közegészségügyi probléma, és ez alól országunk sem kivétel. A mellrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés Romániában, és sokszor csak akkor fedezik fel, amikor már előrehaladott állapotban van” – írja közleményében a hivatal.

Az Államelnöki Hivatal négy évvel ezelőtt csatlakozott a mellrák elleni küzdelem napja által fémjelzett akciókhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?