A marosvásárhelyi állatkertbe kerültek Nuțu Cămătaru majmai

A marosvásárhelyi állatkertbe kerültek azok a majmok, amelyeket az egyik rettegett bukaresti uzsorástól, Nuțu Cămătarutól koboztak el az állatvédelmi hatóság munkatársai - számol be az Erdély Tv.

Halmágyi Ildikó biológus arról számolt be az ETV-nek, hogy azért esett a választás a Marosvásárhelyi Állatkertre mert a Somostetőn elég nagy terek állnak rendelkezésre, alkalmas kifutóik, benti tereik vannak arra, hogy ezeket az állatokat gondozni tudják. A szakember elmondta, az állatok egészségi állapota a jelek szerint kiváló. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Romániában az állatkerten kívül is van helyük.

Kopacz András, a Marosvásárhelyi Állatkert aligazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy Romániában is divat lett, főként az alvilági figurák körében a vadállatok tartása. „Törvény van arra, hogy vadállatot nem szabad otthon tartani, ez az otthon az azt jelenti, hogy magán személy, csak olyan intézmények, akinek környezetvédelmi és állategészségügyi engedélye van hozzá. Ez ha kitudódik, és ez kitúdódik könnyen, akkor sajnos kobzásra kerül ez az állat.”

Nuțu Cămătaru, visszaesőnek számít az illegális vadállattartásban is. Egy 2013-ban tartott házkutatás után rezidenciájáról két medvét és négy oroszlánt szállítottak állatkertbe a hatóságok. A vadállatokkal állítólag azokat ijesztgette, akik nem törlesztették időben az uzsorakölcsön kamatját.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?