Elmaradt a szenátus szakbizottságában a vita a közigazgatási törvényköny kisebbségi jogfosztásairól

Szabotálta a kormánypárt a szenátus szakbizottsági ülését, amelyen az anyanyelvhasználati jogok terén csorbított közigazgatási törvénykönyv kijavítása volt napirenden – írta közleményében az RMDSZ. A szociáldemokrata (PSD) szenátorok nem jelentek meg, így a testület döntésképtelen volt.

A közigazgatási törvénykönyv egyik legfontosabb törvénye az országnak, az elfogadását nem szabad halasztani – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. A jogszabály a kormány által benyújtott formában, hallgatólagosan átkerül a képviselőház asztalára.

Cseke Attila elmondta: „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miután a kormány sürgősségi rendelet útján megcsonkította a közigazgatási törvénykönyvet, amely számos anyanyelv-használati jogot biztosított volna a magyar közösségnek, most elutasítja a tervezet demokratikus vitáját, nem akar tárgyalni az RMDSZ által újból benyújtott módosításokról.”

Az RMDSZ továbbra is fenntartja a parlamentben a közigazgatási törvénykönyvhöz benyújtott, anyanyelvhasználati jogokat biztosító módosításait – írták a közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?