Jövőre új műtőblokkal gazdagodik a csíkszeredai kórház

Újrakezdik a 2013-ban felfüggesztett munkálatokat és új műtőblokkal gazdagodik rövidesen a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A közel 14 millió lejes beruházásnak köszönhetően létrejövő új részlegben modern körülmények között végezhetik majd a műtéti tevékenységeket.

Újabb jelentős lépést tesz a csíkszeredai kórház a regionális klinikai besorolás felé azzal, hogy modern, tágas műtőblokkot építenek. Az új épületrész építése nem újkeletű ötlet, 2012-ben egyszer már elkezdődtek a munkálatok, azonban a következő évben a kivitelező csődöt jelentett. A beruházás folytatása érdekében az elmúlt években felül kellett vizsgálni az elvégzett munkálatokat, és a műszaki tervet is aktualizálni kellett. Idén az RMDSZ parlamenti képviseletének is köszönhetően a kórház 30,6 millió lej támogatásban részesül a kormány részéről, amelynek közel felét, csaknem 14 millió lejt a műtőblokk befejezésére fordítják, másik felét pedig eszközvásárlásra. Minderről hétfőn, sajtóesemény keretében számoltak be az építkezés helyszínén.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az eseményen kiemelte, hogy hosszú évek munkája kellett ahhoz, hogy a beruházás folytatódhasson, sok ember összefogásának köszönhetően mozdult el a beruházás a holtpontról. Az elnök megköszönte a kórházi dolgozók kitartását és türelmét, valamint a megyei tanács szakembereinek a munkálatok folytatása érdekében kifejtett erőfeszítéseit, ezt követően Hargita Megyéért díjjal tüntette ki Adrian Dobrica mellkassebész szakorvost és Péli Leventét, a megyei tanács műszaki osztályának igazgatóhelyettesét.

Konrád Judit kórházmenedzser úgy fogalmazott: amennyiben elkészül az új műtőblokk, új távlatok nyílnak az intézmény előtt, ugyanis így elegendő hely lesz a műtétek számára, ahol korszerű körülmények között zajlanak majd az elmúlt években megjelent új sebészeti szakágak műtétei is.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak helyet adó épület 1971-ben épült. Az említett épületrészen 2012-ben a második emelet megerősítését és átalakítását, egy új szint megépítését, valamint az átjárónak helyet adó új épülettest csatlakozását kezdték el. A munkálatok leállását követően több sikertelen közbeszerzési eljárás után a negyedik kiírásra érkezett megfelelő jelentkező. A brăilai székhelyű Termhidro Kft. jövő évig szeretné elvégezni a munkálatokat, a szerződés szerint kilenc hónap áll rendelkezésre a munkálatok elvégzésére, további hatvan hónap pedig a jótállási időszak.

A beruházás sikeres befejezését követően a jelenlegi műtőblokk helyén nagyobb helyet kap a vele azonos szinten működő intenzív osztály, a további felszabaduló felületet pedig újraosztják a sebészeti tevékenységet is végző osztályok között.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?