Pîrvulescu: szükséges lehet az alkotmány egyes cikkelyének módosítása

Az Alkotmányozó Fórum elnöke, Cristian Pîrvulescu szerint néhány év múlva Románia módosítani kényszerülhet az alaptörvény egyes cikkelyét. Erről a politológus szerdai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján beszélt.

Az alkotmány első paragrafusa tartalmazza többek között azt a bekezdést is, amely szerint „Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam”.

Pîrvulescu szerint az egyes cikkely módosítását néhány év múlva az Európa Unió új alapszerződése teszi majd szükségessé. Ez a szerződés ugyanis megköveteli majd, hogy a tagállamok alkotmányai „világosabban utaljanak Brüsszel felsőbbségére”.

A politológus emlékeztetett arra, hogy Románia ebben az évben nem új alkotmány kidolgozására, hanem a jelenlegi alaptörvény módosítására készül. Az egyes cikkely módosítása csupán új alkotmány megalkotásával lehetséges, mert a jelenlegi alaptörvény 152. paragrafusa szerint nem képezhetik módosítás tárgyát az alkotmánynak a román állam nemzeti, független, egységes és oszthatatlan jellegére vonatkozó rendelkezései.

Mint ismert, a parlamenti alkotmánymódosító bizottság éppen a 152. paragrafusra hivatkozva seperte le az asztalról az RMDSZ-nek azt a javaslatát, hogy módosuljon az alaptörvény egyes cikkelyének első bekezdése, amely szerint Románia nemzetállam.

Pîrvulescu tájékoztatása szerint az Alkotmányozó Fórum május közepén küldi el javaslatait a parlamentbe, miután kikérik a Velencei Bizottság véleményét is a tervezett módosításokról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?