A kormány prioritáslistáján a kisebbségi törvény – az RMDSZ szerint ez diverzió

Diverziónak nevezte Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, hogy a kormány a következő félév törvényhozási prioritásai közé sorolta a kisebbségi törvényt.

A kulturális autonómiát és a szabad szimbólumhasználatot biztosító jogszabályt még 2005-ben terjesztette be az RMDSZ, azóta sem fogadták el. Ám most váratlanul felbukkant a Dăncilă-kabinetnek az őszi parlamenti ülésszakra vonatkozó prioritáslistáján, amit szétküldtek a honatyáknak – tudtuk meg hétfőn a politikustól.

Korodi Attila emlékeztetett, hogy az RMDSZ korábban már többször kérte a kisebbségi törvény napirendre tűzését és elfogadását – legutóbb 2017-ben. „Ha a kormány szándéka most őszinte volna, üdvözölnénk a kezdeményezést. Viszont tudjuk, hogy sem politikai akarata, sem parlamenti többsége nincs ehhez. A szándék egyértelműen diverzió” – mondta a képviselőházi frakcióvezető.

Megkérdeztük a kormányszóvivői irodát, miért vált hirtelen olyan fontosság a kisebbségi törvény elfogadása a a Dăncilă-kabinet számára. Ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?