Félbeszakították a szenátus ülését, mert nem tudtak megegyezni a házbizottság összetételéről

Félbeszakították szerdán a felsőház plenáris ülését, miután a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői ragaszkodtak hozzá, hogy a felsőház új elnökének megválasztását követően tárgyalják újra a házbizottsági tisztségek elosztását.

Mihai Goţiu USR-szenátor szerint enélkül még a napirend megszavazása is szabályellenes. Robert Cazanciuc ülésvezető szerint azonban a szabályzat úgy szól, hogy az elnök megválasztását követően csak abban az esetben kell újratárgyalni a házbizottság összetételét, ha megváltozott ennek politikai összetétele. Miután azonban a szenátus vezetősége „semmilyen értesítést" nem kapott afelől, hogy Teodor Meleşcanu nem lenne a Liberálisok és Demokraták Szövetségének tagja, ahogyan a korábbi elnök, Călin Popescu-Tăriceanu is az volt, nem merül fel, hogy megváltozott volna a politikai összetétel. (Mint köztudott, Meleșcanut a PSD jelölte házelnöknek egyértelmű szavazatszerzési céllal, hogy biztosíthassa parlamenti többségét.)

Goţiu szerint az összetétel még a parlamenti ülésszak elején megváltozott, amikor két szociáldemokrata párti (PSD) és egy Mentsétek meg Romániát Szövetséghez (USR) tartozó szenátor is kilépett.

Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke, valamint Alina Gorghiu, a PNL frakcióvezetője arra hivatkozva kérte a házbizottság összetételének újratárgyalását, hogy létezik a testületnek egy múlt heti határozata, amely szerint ezt a kérdést a szenátus elnökének megválasztása után azonnal napirendre tűzik.

Radu Preda, a PSD felsőházi frakcióvezetője szerint is semmi sem változott azáltal, hogy a szenátus elnöki tisztségét Tăriceanu helyett Meleşcanu vette át, hisz mindketten az ALDE tagjai.

Kifejtette: a PSD-nek jelenleg 68 szenátora van, a párt képviselői hét pozíciót töltenek be a házbizottságban, a PNL-nek 25 szenátora van, hárman vannak a házbizottságban, az USR 13 szenátorát, az ALDE 14 szenátorát és RMDSZ 9 szenátorát egy-egy személy képviseli a házbizottságban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?