Az ALDE az alkotmánybírósághoz fordul a szenátusi elnökválasztás kapcsán

Az alkotmánybírósághoz fordul Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, mivel szerinte Teodor Meleşcanunak a szenátusi elnöki tisztségbe való megválasztása a házszabályzat megszegésével történt.

„Az ALDE az alkotmánybírósághoz fordul és felkérek mindenkit, aki egyetért álláspontunkkal, hogy írja alá óvásunkat, amelyet nyomban előkészítünk” – jelentette ki Tăriceanu.

Kifejtette ugyanakkor, hogy az ALDE frakciója ki szeretné jelölni képviselőjét a házbizottságba, és ennek érdekében tárgyalásokra hívta szenátorkollégáit. Tăriceanu szerint a házbizottság összetételét és struktúráját eldöntő tárgyalásoknak a szerdai nap folyamán kell lezajlaniuk.

Miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) Teodor Meleşcanu ALDE-szenátort javasolta a felsőház elnöki tisztségére, Călin Popescu-Tăriceanu kifejtette, hogy ez ellentmond a házszabálynak.

„Nagyon súlyos eljárásbeli problémánk van, mivel a szenátus házszabálya egyértelműen kimondja, hogy az elnök megválasztása a parlamenti csoportok javaslatai alapján történik, és mindegyik csoport egy javaslatot tehet. Szeretném megjegyezni, hogy az ALDE frakció élt a saját jelölt állításának jogával, és Ion Popát javasolta a tisztségre, nem érkezhet két javaslat ugyanannak a csoportnak a részéről. Meleşcanu szenátor lehet az önök jelöltje, azzal a feltétellel, hogy nem tagja az ALDE csoportjának, mert egyébként sérül az az előírás, amely szerint az egyes frakciók részéről egyetlen jelölt lehet" – mondta Călin Popescu-Tăriceanu a szenátus plenáris ülésén.

Teodor Meleşcanut, az ALDE szenátorát – a kormánypárt javaslatára – kedd este választotta meg 73 támogató vokssal az elnöki tisztségbe a felsőház a második választási fordulóban. Ellenlábasa, Alina Gorghiu 59 szavazatot kapott.

Meleşcanu: három ALDE-szenátor szavazott rám

Teodor Meleşcanu azt nyilatkozta kedd este, hogy az ALDE négy szenátora támogatta, hogy őt válasszák a felsőház elnökének: hárman rá szavaztak, egyikük pedig tartózkodott.

„Álláspontom szerint az ALDE-nek hozzá kell járulnia a PSD-vel folytatott tárgyalások újraindításához, és meg kell tennie azt, amire szükség van ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott, alkotmányos kormánya legyen az országnak" – mondta Meleşcanu, miután a szenátus elnökének választották.

Hozzátette, hogy továbbra is az ALDE és a párt parlamenti csoportjának tagja, bár a frakció szenátorai egy másik jelöltet támogattak. Kifejtette: a párt múlt héten elfogadott döntése, miszerint az a személy, aki egy másik párt támogatásával pozíciót vállal, automatikusan elveszíti az ALDE tagságát, nem alkalmazható a honatyákra.

„Véleményem szerint ez nem alkalmazható szenátorokra és képviselőkre azon egyszerű okból, hogy jogállásuk feljogosítja őket arra, hogy korlátozás nélkül megpályázzanak akármilyen tisztséget" – tette hozzá Meleşcanu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?