Visszakerült a magyar címer a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum homlokzatára

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum épületének felújításával egy időben a homlokzatra visszakerült Magyarország koronás kiscímere.

Az iskolaépület felújítási munkálatai a tanévkezdésre fejeződtek be és a munkálatok során szakemberek segítségével visszaállították a homlokzaton eredetileg is meglévő kőbe faragott címert, illetve a kiugró oromfalat.

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum ingatlana nem műemlék épület ám műemlékvédelmi környezetben van, a Székely Nemzeti Múzeum szomszédságában, ezért a felújításhoz műemlékvédelmi engedélyre is szükség volt, mutatott rá Sztakics Éva. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint minden épület felújításnál az az elv, hogy az eredeti állapotába állítsák vissza. A Mikes Kelemen Líceum esetében József Álmos helytörténész fénykép és képeslap gyűjteményéből kerültek elő azok a múlt század elején készült fotók, amelyek alapján Baróti Hunor képzőművész kifaragta a kőbe vésett címer pontos mását. A visszaállításhoz elkészítettek minden tanulmányt és beszereztek minden engedélyt, mondta Sztakics Éva.

Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus rámutatott: amikor az iskola épült, akkor került fel az oromfalra Magyarország koronás kiscímere, amely pontosan úgy néz ki mint a mai magyar államcímer. A címerszakértő szerint ez a kőbe vésett címer a két világháború között tűnt el az iskola homlokzatáról, a mostani felújítás során pedig pontosan akkora méretben és formában került vissza, mint az eredeti volt.

A Mikes Kelemen Líceum felújítását részben a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, részben a kormány helyi fejlesztéseket célzó alapja (PNDL) finanszírozta. A munkálatok 4,1 millió lejbe kerültek, amiből a helyi önkormányzat 700 ezer lejt állt.

Kapcsolódók

Kimaradt?