Nem kezdődött túl jól a tanév a háromszéki iskolákban

Háromszéken 33 200 óvodás és iskolás diák kezdte meg az új tanévet. Számukra hétfőn a megye 396 iskola vagy óvoda épületébe csengetnek be. A Kovászna megyei önkormányzat 2100 előkészítő osztályos tanulót iskolatáskával és tanfelszerelést tartalmazó csomaggal ajándékozott meg az első iskolai napon.

A Kovászna megyei tanintézetek nagy többsége egészségügyi működési engedély birtokában kezdte az új tanévet, viszont 7 vidéki iskola és óvoda épületét - Bölönben, Miklósváron, Felsőrákoson és Ojtozban - nem sikerült engedélyeztetni, mert nem sikerült biztosítani a megfelelő vezetékes ivóvízellátást, vagy mellékhelységeket létrehozni ezekben a tanintézetekben. Tűzvédelmi engedélyek tekintetében valamivel rosszabbul állnak a háromszéki iskolák, mivel a 396 iskola vagy óvoda épületből 62-őt még nem engedélyezett a tűzoltóság, de folyamatban van az eljárás.  

Útmutató csak román nyelven

Háromszéken az ötödik osztályos diákok ezen a héten kézbe kaphatják a hiányzó tankönyveket helyettesítő útmutató kiadványt – mondta Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint gond az, hogy a több tantárgy anyagát tartalmazó útmutató csak román nyelven készült el, így a magyar diákok is csak ebből kaphatnak.

Kiss Imre ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az ötödikes magyar gyerekek számára elkészült a sajátos román tankönyv, amely révén remélhetőleg gyakorlatiasabban tanulhatnak és nyolcadik osztály végére használható román nyelvtudásra tehetnek szert. A háromszéki főtanfelügyelő szerint jó lett volna, ha a jelenleg rendelkezésre álló sajátos ötödikes román tankönyv és a magyar nyelv és irodalom tankönyv mellett legalább matematikából is elkészült volna a magyar nyelvű kiadvány.

Nem lesz egyelőre tej és kifli

A háromszéki diákok hétfőtől biztosan nem kapnak iskolatejet, kiflit és gyümölcsöt, mivel változott a törvény, új közbeszerzést kell kiírni. Kovászna megyében ebben a tanévben 23 947 gyerek jogosult a tej-kifli programra, közülük 3 963-an óvodások, 11 275-ön elemisták és 8 709-en öt-nyolc osztályos tanulók. Henning László, a háromszéki önkormányzat alelnöke elmondta, Kovászna megyében korábban négy éves szerződést kötöttek a beszállítókkal, így az elmúlt években nem volt gond, már a tanév elejétől tudták biztosítani az ingyen tízórait.

Most azonban megváltozott a törvény, kormány augusztusban változtatott a tej-kifli programon, és az útmutatóról csak múlt héten döntöttek, így a közbeszerzési folyamatot ezután indíthatják el. E szerint heti öt alkalommal pékterméket, kétszer gyümölcsöt vagy zöldséget, egyszer tejterméket, kétszer tejet kell kapniuk a tanulóknak.

Henning László szerint sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem tudni, mikor tudják megkötni a szerződést a nyertes céggel. Keresik annak lehetőségét, hogy meghatározott időre direkt szerződést kössenek, hogy a gyerekek addig is kapjanak tejet, kiflit és gyümölcsöt, amíg sikerül az újabb keretszerződés közbeszerzési procedúráját végigjárni. A háromszéki önkormányzat inkább a meleg ebéd- programot támogatná, a költségek egy részét is szívesen átvállalnák.

112 rendőr ügyelt a rendre

Háromszéken hétfőn 112 rendőr és több csendőr felügyelte az iskolakezdést, ők az iskolák és óvodák környékén teljesítettek szolgálatot – tájékoztatott Nicoleta Marin. A Kovászna megyei rendőrség szóvivője szerint a tanév során minden tanintézet előtt járőrözni fognak a rendőrök a reggeli órákban, illetve a tanórák lejártakor, és az iskolák körüli forgalmasabb útvonalakon, csomópontokon is fokozott rendőri jelenlétre kell számítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?