Háromszéken növekszik, de nem aggasztó az iskolai bűnözés

Háromszéken enyhén növekedett, de nem aggasztó méretű az iskolai bűnözés, mondta Tóth Zsigmond. A Kovászna megyei rendőrség megelőzési osztályának munkatársa szerint az elmúlt iskolai évben 18 iskolán belül elkövetett ütlegelési vagy lopás esetet jegyeztek hivatalosan, ez hárommal több, mint egy évvel korábban.

Az országban jegyzett iskolán belüli bűntettek kevesebb mint 1 százaléka történt Háromszéken, tehát nem aggasztó ez a jelenség, ugyanakkor nem történtek olyan súlyos sérülésekkel járó verekedések, amelyek során kórházi ápolásra szorult volna az áldozat, magyarázta a rendőrtiszt. Hozzátette: az ilyen esetek eloszlanak az iskolák között, nincs olyan tanintézmény, amelyre jellemzőbb lenne, hogy több verekedés, lopás vagy más bűncselekmény történne, ugyanakkor a legtöbb hivatalosan jegyzett eset városon – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Baróton – történt.

Egyre fiatalabb korban kezdenek káros anyagokat fogyasztani

A háromszéki diákokra is jellemző a cigarettázás, alkohol- és esetenként a kábítószer-használat, mutatott rá Liliana Lazea. A Kovászna megyei Drogprevenciós Iroda koordinátora elmondta: tapasztalatok szerint ezeket a szereket nem az iskola területén fogyasztják, ám elvétve előfordultak ilyen esetek is. A szakember szerint legjellemzőbb a cigarettázás, amit egyre fiatalabb korban próbálnak ki a gyerekek, a Háromszékre is levetíthető, nemrégiben közzétett országos felmérés szerint sokan már ötödik osztályban elszívják az első cigarettájukat.

Liliana Lazea szerint felmérések arra mutatnak rá, hogy tízből kilenc gyerek már 14-15 éves korában fogyasztott alkoholt, néhányan már első részegségükön is túl vannak ebben a korban. Hozzátette: Kovászna megyében havonta 30-40 alkoholtól rosszul lett kiskorút jelentenek a hatóságok, nem ritkán 13 évesekkel is előfordul már ilyen.

Tudatosabban fogyasztanak kábítószereket

A Kovászna megyei Drogprevenciós Iroda vezetője szerint létezik, de nem aggasztó a kábítószer-kereskedés és -fogyasztás a diákok körében. Tapasztalata szerint a háromszéki fiatalok is tudatosabbak lettek, például megértették, hogy milyen egészségügyi veszélyeket rejtenek a legolcsóbban és legkönnyebben hozzáférhető, úgynevezett etnobotanikus szerek, és a legtöbben már kerülik ezek használatát. Ezek a kábítószerek patkánymérget vagy más erősen mérgező anyagokat tartalmaznak, ezért fogyasztásuk akár halálhoz is vezethet, hívta fel a figyelmet Liliana Lazea.

Hozzátette: az elmúlt években az országban zajló nyári fesztiválokon átlag 8-9 Kovászna megyei fiatal kábítószer fogyasztót fogtak el a hatóságok és erről értesítették a háromszéki Drogprevenciós Irodát is, idén viszont jelentős előrelépésként értékelik, hogy lassan véget ér a fesztivál szezon, de még egyetlen háromszéki fiatalt se kaptak el drogfogyasztáson.

Liliana Lazea szerint a káros anyagok fogyasztásában nagy szerepe van egyrészt annak, hogy a gyerek milyen mintát lát otthon, hiszen szerinte ha szülei is cigarettáznak és italoznak, esetleg feszültség is van a családban, akkor a gyerek is nagy valószínűséggel hozzá fog nyúlni ezekhez a szerekhez. Másrészt nagy szerepe van a baráti körnek, amelynek nyomására elkezdhetnek cigarettázni, italozni vagy kábítószert fogyasztani, ezért fontos, hogy a szülők figyeljenek, milyen társaságba jár a gyerekük.

(Címlapi illusztráció forrása: ziare.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?