IMAS-felmérés: Johannis és Barna jutna az elnökválasztás második fordulójába

Az IMAS közvéleménykutató-intézet legfrissebb felmérése szerint Klaus Johannis államfő 44,6 százalékkal nyerné meg az elnökválasztás első fordulóját, ha a következő vasárnap kellene az urnák elé járulni. A második helyen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna végezne 17,3 százalékkal, így a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje mellett ő jutna be a választás második fordulójába.

Az Europa FM kereskedelmi rádió megrendelésére augusztus 5. és 28. között készült közvélemény-kutatáson a Pro Románia párt elnöke, Victor Ponta egykori miniszterelnök lett a harmadik 14 százalékkal (javított a júliusi helyezéséhez képest), a negyedik pedig a kormánykoalícióból kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu (12,7 százalék), aki viszont időközben bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) által indítandó Viorica Dăncilă kormányfő csak az ötödik a sorrendben 8,4 százalékkal. Kelemen Hunorra – akit péntektől hivatalosan is az RDMSZ államfőjelöltje – a megkérdezettek 2,4 százaléka pecsételne, míg a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöke, Eugen Tomac csak a voksok 0,6 százalékát kapná meg.

A válaszadók nem „szavazhattak” Mircea Diaconu független jelöltre, aki csak hétfőn jelentette be indulási szándékát, s aki mögé utóbb felsorakozott a Pro Románia és az ALDE.

Ami a pártok népszerűségét illeti: első a PNL 28,4, második az USR 19,8, harmadik a PSD 17,9, negyedik a Pro Románia 8,7, ötödik az ALDE 7,4 százalékkal, míg a jelenleg parlamenten kívüli Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártjára (PLUS) a válaszadók 5,5 százaléka szavazna, ha a legközelebbi vasárnap tartanák a parlamenti választásokat. Az ötszázalékos bejutási küszöb alatt teljesítene az RMDSZ (4,6), a PMP (2,9) és a Demokrácia és Szolidaritás Pártja (DEMOS).

A közvéleménykutatás 1010 felnőtt személy megkérdezésével készült, 3,1 százalékos hibahatárral. (Címlapfotó: G4media)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?