Dăncilă kikéri magának, hogy kormánya korrupt lenne

Viorica Dăncilă kormányfő felszólította Klaus Johannis államfőt, hogy „sürgősen támassza alá” bizonyítékokkal azon kijelentését, hogy az általa vezetett kormány korrupt, mivel az elnök nyilatkozata „mélyen károsítja Románia imázsát”.

„Felháborító, hogy Johannis szerint korrupt a kormány. Felszólítom az államfőjelöltet, hogy sürgősen támassza alá bizonyítékokkal eme kijelentését. Biztosítok mindenkit, hogy ami engem illet, nem létezett egyetlen korrupciós ügy, vagy jogi probléma, amely árnyékot vethetett volna tevékenységemre” – mondta.

Dăncilă szerint Johannis számára ez „csak szlogen”, a valóságban nem akar semmiféle normális kormányt, vagy parlamentet és normális társadalmat sem. „Ez az általa inkompetensnek nevezett kormány ugyanaz a kormány, amelyet Trump amerikai elnök megdicsért a gazdasági fejlődésért, ugyanaz a kormány, amelyet minden uniós ország és európai hivatalosság dicsérettel illetett az Európai Unió Tanácsa rotációs elnökségének sikeres vezetéséért, ugyanaz, amelyik növelte a lakosság jövedelmét és majdnem minden helyi közösségben beruházásokat végzett. Ugyanaz a kormány, amely a 2016-os választásokon megszerezte az állampolgárok bizalmát, mivel a választáson adott voks biztosította a parlamenti támogatást a kormánynak. Soha nem fogom elfogadni, hogy a románok voksa hitelét veszítse” – jelentette ki Viorica Dăncilă szerda este a Victoria-palotában.

A kormányfő azt követően adott sajtónyilatkozatot szerda este, hogy Klaus Johannis néhány órával korábban bejelentette: elutasítja kormányátalakítási javaslatát, ugyanakkor felszólította a miniszterelnököt, hogy kérjen újabb bizalmi szavazást a parlamentben.

Johannisnak alkotmányos kötelezettsége közvetíteni a pártok között, ehelyett azonban szabotál – mondta Viorica Dăncilă.

„Már öt éve betölti az államelnöki tisztséget, de még mindig nincs tisztában alkotmányos szerepével. Két és fél éve folyamatosan akadályozza és bírálja ezt a kormányt, bármiféle valós alap nélkül" – fogalmazott, hozzátéve, hogy Johannis éppen olyan „éretlen és önző" magatartást tanúsít, mint a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu. „Az egyik otthagyja a kormányt, a másik akadályozza a miniszterek kinevezését" – mondta.

„Láttuk Tăriceanu gyávaságát, Ponta hazugságait, Orban bűnvádi feljelentéseit, Barna sértegetéseit, és láttuk ismét Johannis támadásait. Ha ezek a politikusok valamennyien egy ember ellen vannak, azt jelenti, hogy nekem a magam oldalán kell tudnom a román embereket, azokat, akik többé nem hajlandók eltűrni az ilyen beszédet és magatartást, akik egyensúlyt, konszenzust és felelős vezetőket szeretnének látni" – tette hozzá a miniszterelnök.

Dăncilă kijelentette, hogy „az elmúlt napokban eléje gördített akadályok ellenére” a kormány folytatni fogja tevékenységét, és bizalmi szavazást fog kérni a parlamenttől, hogy a kormány végigvigye mandátumát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?