FRISSÍTVE – Kormányválság 2019: Johannis elutasítja a Dăncilă által javasolt miniszterjelölteket

FRISSÍTVE: Klaus Johannis visszautasítja Dana Gîrbovan igazságügyi miniszteri és Iulian Iancu gazdasági kormányfőhelyettesi kinevezését, s arra kéri Viroica Dăncilă miniszterelnököt, hogy kérjen bizalmi szavazást a parlamentben a magára maradt szociáldemokrata (PSD) kormánynak – közölte az elnök a hírtelevíziók által előben közvetített szerda esti beszédében. FRISSÍTÉS: Dăncilă szerint Johannis destabilizálja az országot.

Ha a kisebbségi kormány továbbra is megkapja a bizalmat, az „elnök a demokrácia őreként” fog tevékenykedni, ha viszont elbukik a bizalmi szavazáson, „megtalálja a megoldást a válság elmélyülésének elkerülésére” – fogalmazott Johannis. Mint mondta, a parlamentben megvan az a „kellő szavazatszám, hogy egy ideiglenes kormány irányítson a következő parlamenti választásokig tartó átmeneti időszakban”.

Az elnök szerint az eddigi PSD–ALDE koalíció eltérítette az országot a helyes útról, ezért az államnak „teljes egészében újraindítására van szüksége”.

A korábban a btüntetőjogi törvények módosítását támogató,ezért az ellenzék részéről Dana Gîrbovan jelöléséről Johannis azt mondta, hogy azért nem fogadja el, mert nem engedheti meg, hogy „semmibe vegyék a május 26-i igazságügyi népszavazáson több mint hatmillió választópolgár által kinyilvánított népakaratot”.

A kormánynak már korábban le kellett volna mondania

A novemberi elnökválasztáson újabb mandátumra pályázó államfő esti sajtónyilatkozatában úgy értékelte: a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem folytathatja a kormányzást, Dăncilának már a május 26-i korrupcióellenes népszavazás után le kellett volna mondania tisztségéről, miután 6,4 millió román a szemébe mondta, hogy nem ért egyet politikájával.

Őket jelölte Dăncilă

A két jelölt mellett Dăncilă Ana Birchall és Șerban Valeca kinevezését is kérte az államfőtől a stratégiai miniszterelnök-helyettesi, illetve a tanügyminiszteri tisztségbe, Mihai Fifort pedig belügyminiszternek nevezné ki. A jelöléseket hétfőn elküldte Johannisnak.

Miután a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a kormányból, az ALDE-s miniszterek helyére ügyvivőként Niculae Bădălăut (energetika), Ioan Deneș-t (környezetvédelem) és Radu Opreát (parlamenti kapcsolattartás) jelölte Dăncilă – Johannis valamennyiüket elutasította.

A kormányfő szerint Johannis önös érdekeit tartja szem előtt

Dăncilă szerda este rövid sajtónyilatkozatban válaszolt politikai ellenfelének. A miniszterelnök éretlen, önző, az országot önös politikai érdekei miatt destabilizáló politikusnak nevezte Johannist, aki szerinte ötéves mandátuma alatt sem tanulta meg, hogy alkotmányos szerepe szerint közvetítenie kellene az állam hatalmi ágai között, semmiképpen sem szabotálnia a működésüket.

A kormányfő mindazonáltal azt ígérte: a parlament elé járul, hogy megszerezze a szükséges felhatalmazást a kormány szerkezetének és politikai összetételének megváltoztatásához.

Kapcsolódók

Kimaradt?