Felbomlott a kormánykoalíció: az ellenzékbe vonulás mellett döntött az ALDE (percről percre)

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetősége megszavazta hétfőn, hogy a párt lépjen ki a kormányból, a miniszterei pedig mondjanak le tisztségükről az első kormányülésen – jelentette be Călin Popescu Tăriceanu. A pártelnök közlése szerint az ALDE ellenzékbe vonul, jómaga pedig lemond a szenátus elnöki tisztségéről. Az alakulat a Victor Ponta vezette Pro Romániával lép szövetségre, és Mircea Diaconu független jelöltet támogatják az államfőválasztáson. Cikkünk a hirdetés után folyamatosan frissül.

22:50

Tomac: a harmadik Dragnea-kormány a klinikai halál állapotában van

Eugen Tomac felszólította Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy tegyen tanúbizonyságot „minimális felelősségtudatról” és mondjon le, mert - álltja a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke - a „harmadik Dragnea-kormány a klinikai halál állapotában van”. „Dăncilă, távozz! (…) Hagyd, hogy új kormánya legyen az országnak. A harmadik Dragnea-kormány a klinikai halál állapotában van, és azonnal mennie kell. Románia ragyogó jövőt érdemel, a vörös pestis nélkül a Victoria-palotában!" - írta hétfői Facebook-bejegyzésében Tomac. 

22:40

Ludovic Orban: a miniszterelnöknek le kellene mondania

A kormány mögött már nincs parlamenti többség, ezért Viorica Dăncilának le kellene mondania - állapította meg hétfőn Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. "A koalíció felbomlott, egyik koalíciós párt ma bejelentette, hogy ellenzékbe vonul. Mától kezdve a Dăncilă-kabinet kisebbségi kormány, nincs parlamenti támogatottsága. Nyilvánvaló, az európai parlamenti választások is megmutatták, hogy ennek a kabinetnek semmilyen legitimitása sincs a kormányzásra, mert a polgárok már nem támogatják, és ma a parlamentben sem tudhat maga mögött többséget" – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Orban szerint "ha volna benne valamennyi jóérzés, tisztesség és tisztelet a román állampolgár és a román állampolgár által kifejezett akarat iránt", akkor Dăncilă miniszterelnöknek le kellene mondania, és a PSD-nek át kellene adnia a kormányzást. A pártelnök megismételte: a PNL bizalmatlansági indítványt készül benyújtani, hisz igaz ugyan, hogy ahhoz, hogy a kormányfő az elnökhöz forduljon a kormány átszervezésével kapcsolatban, szüksége van a parlament támogatására, ám sehol nem írja azt, hogy ha nem kapja meg, megbukik a kormány. (Agerpres)

22:26

A kormányfő ügyvivő minisztereket nevez ki

Viorica Dăncilă miniszterelnök hétfő esti sajtónyilatkozatában megerősítette, hogy az ALDE színeiben tisztséghez jutott Ramona Mănescu külügyminiszter a kormány tagja marad. Ha az ALDE többi minisztere hasonló döntést hoz, ők is folytathatják tevékenységüket, ha viszont nem, ügyvivő tárcavezetőket neveznek ki a helyükre - nyomatékosította. Dăncilă szerint az energiaügyi minisztérium vezetését Niculae Bădălău gazdasági miniszter venné át, a környezetvédelmi minisztérium vezetésével Ioan Deneşt bíznák meg, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős ügyvivő miniszter pedig Radu Oprea üzleti környezetért felelős tárcavezető lenne. (Agerpres)

22:15

Dăncilă: a PSD folytatja a kormányzást

A PSD folytatja a kormányzást - jelentette be Viorica Dăncilă kormányfő, a párt elnöke az alakulat végrehajtó bizottságának hétfő esti ülését követően. A testület azután ült össze, hogy ALDE bejelentette kilépését a kormányból. Sajtónyilatkozatában Dăncilă rámutatott, a PSD számára "nagyon fontos, hogy mi történik Romániával", és a politikai döntéseken, érdekeken túl az általa vezetett pártra hárul a felelősség, hogy biztosítsa az ország stabilitását. 

Azt mondta, valamennyi kollégája a kormányon maradás mellett tette le voksát.  "Felelősségünk van azokkal szemben, akik ránk szavaztak 2016-ban, és felelősségünk a kormányprogram gyakorlatba ültetése, amelyet az ALDE-val közösen vállaltunk fel, de lám, a PSD egyedül viszi tovább" - fogalmazott, hozzátéve, számukra érthetetlen az ALDE döntése. (Agerpres)

21:40

Kelemen Hunor: ezúttal sikeres lehet a bizalmatlansági indítvány

Az RMDSZ meg fogja szavazni a Nemzeti Liberális Párt által beharangozott bizalmatlansági indítványt – nyilatkozta hétfő este a Mediafaxnak Kelemen Hunor. A szövetségi elnök szerint a kormány megdöntésére irányuló ellenzéki kezdeményezés ezúttal sikerrel járhat. (Mediafax)

21:10

Tăriceanu: az ALDE megszavazza a bizalmatlansági indítványt

Az ALDE megszavazza a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt - nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu. Hétfő esti sajtótájékoztatóján az újságírók megkérdezték a pártelnöktől, hogyan fog eljárni az ALDE a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos szavazáson. "Nagyon egyszerű, azt fogjuk tenni, amit egy ellenzéki párt tesz. Nem fogjuk támogatni a kormányt. Az ellenzéki pártok a kormány ellen szavaznak" - válaszolt. Az ALDE-elnök bevallása szerint tárgyalt a Pro Romániát vezető Victor Pontával egy politikai szövetség létrehozásáról, döntés azonban még nem született az ügyben. A parlamentben viszont együtt fog működni a két frakció - tette hozzá. (Agerpres)

20:50

Ramona Mănescu: külügyminiszter maradok

Tiszteletben tartja az ALDE-nak azt a döntését, hogy kilép a kormányből, de nem mond le a külügyminiszteri tisztségről – jelentette be hétfő este Ramona Mănescu. Közölte, számít arra, hogy emiatt kizárják a pártjából, de nem kívámn beiratkozni a PSD-be. Mănescu azzal indokolta döntését, hogy a román diplomácia olyan döntések előtt áll, amelyek az elkövetkező öt évre meghatározzák az ország sorsát. (HotNews)

20:40

Előre hozott választásokat akar a PLUS

A PSD olyan katasztrofális helyzetbe juttatta az országot, hogy előre hozott választásokkal kell megerősíteni a legitim többséget - írja a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) hétfői közleményében. "Olyan kormányra van szükség, amely a polgárok szavazata alapján egyértelmű támogatást élvez a parlamentben. Romániának világos kormányprojektre van szüksége, hosszú távú elképzelésekkel. Az állam csődje azt mutatja, hogy bármilyen improvizáció és vízió nélküli kormányzás sérti az általános érdeket" - fogalmaz a közlemény. 

20:31

Hivatalos: Tăriceanu visszalép az elnökjelöltségtől

A koalícióban azután keletkezett feszültség, hogy a PSD nem volt hajlandó elfogadni - a felmérések szerint a szociáldemokrata pártelnöknél népszerűbb - Tăriceanut a koalíció közös államfőjelöltjeként, és úgy döntött: saját elnökjelöltet indít Dăncilăszemélyében. Az ALDE elnöke hétfői nyilatkozatában cáfolta, hogy pártja az elnökjelöltsége támogatásának elutasítása miatt rúgta volna fel a koalíciót. Ezt bizonyítandó bejelentette: visszalép az elnökjelöltségtől. (HotNews)

20:24

Elképzelhető, hogy Ramona Mănescu külügyminiszter nem mond le

Az ALDE-nak négy minisztere van a kormányban: Ramona Mănescu (külügy), Anton Anton (energetika), Grațiela Gavrilescu (környezetvédelem) és Viorel Ilie (parlamenttel való kapcsolattartás). Sajtóértesülések szerint Ramona Mănescu nem akar megválni tisztségétől. Erről  Călin Popescu Tăriceanu azt mondta: nem ismeri a külügyminiszter szándékait, de ha valóban nem hajlandó lemondani, kizárják a pártból. (HotNews)

20:23

Ezért lép ki az ALDE a kormányból

A koalícióból való kilépésüket bejelentő sajtótájékoztatóján Călin Popescu Tăriceanu felsorolta az okokat, amelyek szerinte ehhez a lépéshez vezettek:

  • Nem adhatjuk a nevünket olyan intézkedésekhez, amelyekkel nem értünk egyet
  • Nem lehet egy olyan költségvetés alapján kormányozni, amely nem az elképzelések szerint alakult
  • Választ vártunk a további közös kormányzás feltételeire tett javaslatainkra, de nem kaptunk
  • Megállapítottuk, hogy a koalíciós együttműködés országos és helyi szinten is akadozik
  • A bizalom csökkenéséhez vezetett, hogy a kormányfő a konzultálásom nélkül hozott döntéseket
19:57

Ponta: okafogyott a bizalmatlansági indítvány

Egy bizalmatlansági indítvánnyal a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tulajdonképpen Viorica Dăncilă miniszterelnököt segíti - állapította meg hétfőn Victor Ponta, a Pro Románia elnöke, néhány perccel azelőtt, hogy az ALDE hivatalosan bejelentette kilépését a koalícióból.

„Mi szükség van egy bizalmatlansági indítványra, ha a kormányfőnek 45 napon belül parlamenti támogatást kell kérnie a kormány átalakítására? (...). Ha meg van a 234 szavazatuk, folytathatják. Lehet, olyan átalakítással jönnek, hogy támogatni fogjuk őket. Ludovic Orban pártelnök tudomásom szerint nem is parlamenti képviselő. Valamiért - úgy tűnik - támogatja a Dăncilát, és nem értem, hogy miért"- nyilatkozta Ponta a parlamentben.

A Pro Románia parlamenti frakciói egyébként további négy taggal bővültek, miután hétfőn Nicolae Marin szenátor, valamint Liviu-Ioan Balint, Alexandru Bălănescu és Florinel Stancu képviselők hétfőn bejelentették, hogy ezután a Pro Románia színeiben politizálnak. (Agerpres)

19:50

Dăncilă: a PSD folytatja a kormányzást

Még mielőtt Călin Popescu Tăriceanu a koalíció felbomlását bejelentette volna, Viorica Dăncilă miniszterelnök azt nyilatkozta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) folytatja a kormányzást. Közölte, hogy számít az ALDE és a Pro Románia tagjai közül mindazok támogatására, akik belátják, hogy „a gyávaság és a felelősség előli menekülés soha nem fogja előrevinni Romániát”.

A PSD elnöke szerint egy szűk csoport választási érdekeinél fontosabb, hogy ne okozzanak csalódást azoknak, akik megválasztották. „Ha az ALDE néhány tagja nem érti ezt, akkor végérvényesen veszítenek a románok előtt, a jóhiszemű kollégák előtt, akiket kicsinyes érdekek mentén feláldoztak, a román állam más intézményei előtt és a külső partnereink előtt" - sorolta Facebook-bejegyzésében a miniszterelnök. (Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?