Koalíciós válság: kedden várhatóan lemondanak az ALDE miniszterei

A kormány kisebbik erejét képező Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) hétfő délután tartja vezetőségi ülését, amelyen várhatóan bejelentik – miként megírtuk – a koalícióból való kilépést, illetve azt, hogy Călin Popescu Tăriceanu pártelnök lemond a szenátusi elnöki tisztségről.

A párthoz közel álló források szerint az ALDE által jelölt miniszterek – Ramona Mănescu (külügy), Anton Anton (energetika), Grațiela Gavrilescu (környezetvédelem) és Viorel Ilie (a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős tárcavezető) – kedden nyújtják be lemondásukat Viorica Dăncilă miniszterelnöknek. A lemondás 15 napon belül érvénybe lép, de a Szociáldemokrata Párt (PSD) új tárcavezetőket javasolhat helyettük, akiket Klaus Johannis államfőnek kell kineveznie.

A PSD elvileg kisebbségben is kormányozhat, de mivel az ALDE kilépésével változik a kormány politikai összetétele, a miniszterelnöknek a kisebbik koalíciós párt minisztereinek lemondását követő 45 napon belül el kell fogadtatnia a parlamenttel az új kabinetjét. Ez gondot okozhat, mert a PSD-nek egyedül nincs parlamenti többsége, különösen, hogy – egyes hírportálok szerint – a Victor Ponta-féle Pro Románia párt, kihasználva a kioalíciós válságot, további PSD-s honatyákat „szippantana” el.

Tăriceanu és Pontáék új szövetsége szinte már kézenfekvő, különösen azután, hogy hétfőn tárgyaltak Mircea Diaconu független államfőjelölt támogatásáról (Tăriceanu a novemberi elnökjelöltségtől is visszalépett).

Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke bejelentette, hogy máris megkezdték a tárgyalásokat a többi parlamenti párttal – a PSD kivételével – egy bizalmatlansági indítvány benyújtásáról, amit sajtóhírek szerint az ALDE is megszavaz majd. Ha a kormány megbukik, a PNL előrehozott parlamenti választások megszervezését fogja kezdeményezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?