Az ALDE engedett: egyelőre egyben marad a kormánykoalíció

Nincs egyetértés a koalícióban a Dăncilă-kabinet átszervezésének szükségességéről, de a Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) egyelőre – legalábbis szeptemberig – kormányon marad.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ALDE vezetői szerda este tárgyaltak a további együttműködés lehetőségeiről. A megbeszélésen ezúttal részt vett Viorica Dăncilă kormányfő is, aki hiányzott a hétfői megbeszélésről. A tárgyalások előzménye az, hogy Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök ultimátumszerűen felszólította a miniszterelnököt, hogy karcsúsítsa a kabinetjét.

A koalícióból származó források szerint az ALDE végül már nem erőltette a kormány átszervezését. A szerdai tárgyalások után kiadott közleményében PSD azt hangoztatta, hogy a megüresedett tárcavezetői posztokról és a jövő heti rendkívüli parlamenti ülésszakról esett szó, illetve megegyeztek abban, hogy a koalíció elutasítja majd az amnesztiatörvény tervezetét.

Az ALDE közleménye szerint továbbra is úgy gondolják, hogy alapos kormányátszervezésre van szükség, amely során csökkentik a minisztériumok számát. Emlékeztetnek: már a korábbi koalíciós üléseken is javasolták a miniszterelnöknek, hogy „készítsen elő egy sor intézkedést, amelyek gyakorlatba ültetésével jobb lesz a kormányzás”.

„Az ALDE meglátásában a jó kormányzás jelen pillanatban az állami intézmények alapos reformját jelenti, illetve egy új kormányprogramot és egy átszervezett kormánycsapatot, amely tagjai egy ütőkártyával rendelkeznek: és ez a hozzáértés” - említi meg a közlemény. Közölték azt is, hogy a párt vezetősége valamikor szeptemberben értékeli ki a meghozott intézkedéseket és dönt a folytatásról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?