Lehazugozta egymást Facebookon Viorica Dăncilă és Victor Ponta

Egymásnak ellentmondva és egymást lehazugozva számolt be Viorica Dăncilă kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Victor Ponta, a Pro Románia elnöke az esetleges közös kormányzásról folytatott tárgyalásokról.

Utóbbi politikus egy hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta: a miniszterelnök a „támogatását kérte a kormányon maradás érdekében”. Victor Ponta szerint a tárgyalások a szociáldemokraták elnöke miatt feneklettek meg, aki minden feltételt kész volt elfogadni, kivéve azt, hogy lemondjon az államelnöki választásokon való indulásról.

„Dăncilă asszony (…) azt mondta nekem, hogy kiteszi a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) a kormányból, és olyan minisztériumokat ad a Pro Romániának, amelyeket én akarok. Kitartott amellett, hogy személyesen találkozzunk, bár világosan közöltem vele, hogy nem érdekelnek az ajánlatai! Gyorsan rábólintott a feltételsor első négy pontjára (bár szerintem nem értette meg azokat), de megharagudott az 5. ponttal kapcsolatban (le kellett volna mondania államelnöki jelöléséről - szerk. megj.). Két nap múlva a párt országos végrehajtó bizottságában mindenkinek hazudott, és úgy döntött, hogy nem fogadja be a kormányba a Pro Romániát (elfelejtve megemlíteni azt, hogy épp elutasítottam az ajánlatát)!” - írta Ponta a Facebook-oldalán.

 

Ponta szerint Viorica Dăncilă beleegyezett volna a Pro Románia párt által követelt első négy feltételbe, és ezek a következők voltak: a kormány teljes átszervezése, egy új, „realista és hatékony” kormányprogram bemutatása, a gazdasági és költségvetési stabilitás biztosítása, a sürgősségi kormányrendeletekről való lemondás az adótörvény esetében, szakértő kormánytagok kinevezése.

Az ötödik feltétel az volt, hogy Viorica Dăncilă lemondjon saját államelnöki jelöltetéséről annak érdekében, hogy a PSD az ALDE-val és a Pro Románia párttal közösen állítson egy olyan jelöltet, akinek valós esélyei vannak bejutni a második fordulóba, tehát komoly ellenfele lenne Klaus Johannisznak vagy Dan Barnának, magyarázta még Ponta.

Dăncilă szerint Ponta hazudik

Erre reagálva Viorica Dăncilă miniszterelnök hétfőn kijelentette: Ponta „hazug és kétkulacsos” magatartása az egyik oka annak, hogy elutasította az együttműködést a Pro Romániával. A PSD elnöke szerint fiatal politikustársa komolytalans, és állandó vágya, hogy bármilyen módon előtérbe kerüljön, beleértve a hazugságokat is, ez azonban nem fér össze a PSD stílusával. „Ő olyan ember, aki képtelen építeni, csak rombolni tud” - állapította meg hétfői Facebook-bejegyzésében Viorica Dăncilă.

 

A szociáldemokraták vezetője azt állítja, hogy  nem folytat olyan „politikai cserekereskedelmet”, amely szerint „te belépsz, s a másikat kitesszük”. Ilyeneket - Dăncilă szerint - Ponta tett „állandóan”, míg jómaga azokat a megoldásokat részesíti előnyben, amelyeket a párt vezetőtanácsa szavazott meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?