Négy személyt őrizetbe vettek a német kiskorúakat kizsákmányoló bűnbandából

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) ügyészei őrizetbe vettek négy személyt, köztük egy német állampolgárt abban az ügyben, amelyben többeket azzal gyanúsítanak, hogy 12 és 18 év közötti német fiatalokat tartottak rabszolgasorban Máramaros megyében, kimerítő fizikai munkát végeztetve velük több helyi lakos gazdaságában, „rehabilitációs programnak” álcázva mindezt.

A DIICOT hivatalos képviselői szerint a bűnszervezet néhány más tagját hatósági felügyelet alá fogják helyezni.

A nyomozó hatóság azt állítja, hogy 2014-től kezdődően 2019. augusztusáig nyolc gyanúsított, közöttük egy német házaspár szervezett bűnbandát alakított emberkereskedelem céljával. A gyanú szerint több, 12 és 18 év közötti német fiatalt tartottak fogva és dolgoztattak a német állampolgárok által kidolgozott és koodinált „rehabilitációs program” paravánja mögött. Az átnevelő program arra volt hivatott, hogy a fiatalokat reintegrálja a társadalomba.

A fiatalok nem léphettek kapcsolatba Németországban levő családjaikkal vagy a román hatóságokkal, sőt senkivel sem állhattak szóba, miközben a fizikai erejüket meghaladó munkára kényszerítették őket, megalázó körülmények között éltek, éheztek, zárkába zárták, vagy a fagyban, esőben tartották őket.

Az ügyészek rámutatnak még, hogy az úgynevezett szociális programot, amelyet a német állam finanszírozott, és a német gyanúsított dolgozott ki és koordinált a „Máramaros Projekt" nevű szociális szolgáltatás képviseli Romániában, amelynek engedéllyel rendelkező szolgáltatója egy Nagybányán bejegyzett egyesület. Az eddigi információk szerint azonban az egyesületnek csak formális szerepe van a projekt lebonyolításában, amelyet a munkaügyi minisztérium engedélyezett 2016. februárjától 2021. februárjáig.

Hivatalosan a fiataloknak különböző szabadidős és nevelő jellegű tevékenységeken kellett volna részt venniük szakemberek – pedagógusok, pszichológusok – vezetésével.

„A valóságban az áldozatok nem folytathatták tanulmányaikat, meg kellett szakítaniuk az esetleges orvosi kezelésüket, elvették tőlük a személyazonossági igazolványukat és javaikat, főleg azokat az eszközöket, amelyekkel felvehették volna a kapcsolatot a külvilággal” – hangsúlyota rá a DIICOT.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a német állam által a projektre kiutalt pénzösszegeket a bűnszervezet tagjai elsikasztották. A kiskorúak egy részét azonosították és ideiglenesen a Máramaros megyei gyámügynél helyezték el őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?